blogs

Waarom is de waarheid niet overtuigend?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Waarom is de waarheid niet overtuigend?

Tegen beter weten in…

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een moeilijke beslissing moest nemen en dat er een last van je afviel, zodra je de knoop had doorgehakt. Je kunt zelfs precies het moment benoemen waarop dat gebeurde. Het was het moment dat je het daadwerkelijk uitsprak. Toen kon je niet meer terug en je wist dat het goed was.

Als je teruggaat naar die ervaring, dan zul je ook iets anders herkennen. Op het moment dat die last van je afviel besefte je tegelijkertijd dat je eigenlijk allang wist dat dit onvermijdelijk was. Je had het namelijk allang gevoeld, maar je had nog even doorgemodderd tegen beter weten in… Herkenbaar? Neem het jezelf niet kwalijk, je hoort bij de grote meerderheid van mensen die het moeilijk vinden om vanuit hun gevoel tegen hun verstand in te gaan. Want dat is de tweestrijd die je ertoe gebracht heeft om een beslissing uit te stellen.

Als je in meditatie de processen observeert die in jou plaatsvinden in een dergelijke situatie, dan kun je zien hoe verbluffend eenvoudig en ook hoe geweldig mooi lichaam en geest hun samenspel hebben. Het is eenvoudig. We hebben er vaker over geschreven; jouw lichaam liegt niet. Als jij geweld pleegt, als jij tegen je diepere wil in gaat (dat is hetzelfde), dan geeft jouw lichaam de hele dag signalen af. Eerst gebeurt dat subtiel.  Je krijgt een beetje een ongemakkelijk gevoel, of kramp of je wordt sacherijnig en als het langer voortduurt, die onvrede in jou, dan worden de signalen steeds luider. Je wordt moe, je krijgt pijn op een zwakke plek, je krijgt kleine kwaaltjes, je weerstand neemt af en uiteindelijk, als je lang genoeg geweld pleegt kun je zelfs ziek worden. Chronische klachten zijn vaak gerelateerd aan stress en vermoeidheid.

We herkennen dat allemaal in meer of mindere mate. Maar vraag jezelf eens af waarom jij jezelf dit eigenlijk aandoet… Dan zul je zien dat het steeds weer hetzelfde liedje is. Jouw persoonlijkheid voelt zich onvoldoende geliefd, ontwikkelt manifestatiedrang, wil redelijk of aardig gevonden worden en drukt de Ziel naar de achtergrond. Jouw Ziel laat dat toe. Die houdt onvoorwaardelijk van jou en dus krijg jij de ruimte voor jouw eigen proces, zelfs tegen beter weten in. Dat is het patroon in een oneindig aantal verschijningsvormen. De essentie van yogabeoefening is dat je leert om dit proces steeds subtieler en in een vroeger stadium te herkennen, zodat je steeds dichter bij jouw zielsverlangen kunt blijven. Dat begint met de ontwikkeling van vitaliteit door Asana en Pranayama. Door jouw kracht, souplesse en energie op peil te houden leer je van jezelf te houden. Je wordt bewust van de schoonheid van het lichaam en voelt het verlangen om goed voor jezelf te zorgen. Als je dan vervolgens ook je geest traint door meditatie, dan bereid jij jezelf steeds beter voor om de signalen van het lichaam bewuster te ontvangen en je gaat de wisselwerking tussen dat gevoel en jouw overtuigingen steeds beter zien. Je leert erom glimlachen, omdat je het vanuit jouw innerlijke waarnemer, vanaf een gezonde afstand kunt bekijken.

Dus als je merkt dat je al een tijdje een ongemakkelijk gevoel wegredeneert, verzamel dan de moed om het aan te pakken. Doe wat je in de les geleerd hebt. Bouw het van onderaf weer op. Eerst harmonie in je lichaam, dan je energiebalans herstellen en dan de geest naar innerlijke stilte brengen. Vanuit die stilte kijk je naar jouw vraagstuk en dring je door tot de essentie. En dan zie je weer dat het eenvoudig is. Dan wordt het allemaal weer helder en dan is het onvermijdelijk dat je een knoop doorhakt. En dan valt er weer een last van je af.

Reis licht. Verblijf in helderheid. Het is jouw geboorterecht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig