blogs

De Ziel heeft geen bucketlist

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De Ziel heeft geen bucketlist

De persoonlijkheid is steeds op zoek naar bevestiging.

De media brengen mensen op ideeën voor geweldige ervaringen, voor ‘onvergetelijke’ ervaringen. Dat wekt het verlangen op om die ervaringen ook zelf na te streven. Zo ontstaat bij heel veel mensen een ‘bucketlist’, een lijst van ervaringen die absoluut moeten worden opgedaan ‘voor het niet meer kan’. En daar zitten natuurlijk twee kanten aan. Enerzijds kan de voorpret heel plezierig zijn en de ervaring zelf ook, maar anderzijds zorgt het ook voor veel onrust en dat kan je weerhouden van zaken die eigenlijk veel belangrijker zijn; zaken als bewustwording, verbondenheid  en vrijheid. Want een bucketlist is wel een afspiegeling van een verlangen naar vrijheid, maar het ís geen vrijheid. Het is afhankelijkheid. En dat is ook direct de kern van de zaak.

De bucketlist is van de persoonlijkheid. Die wil zich manifesteren en ervaren dat ‘ie leeft en is steeds op zoek naar de realisatie van verbeelding. De persoonlijkheid is steeds op zoek naar bevestiging. Los van de onrust die dat veroorzaakt is het ook vaak zo dat de echte ervaring net even wat minder is dan die verbeelding, maar zelfs als dat niet het geval is en de werkelijkheid overtreft de fantasie, dan nog is het tijdelijk. Het bleek niet zo ‘onvergetelijk’ als het leek. Het verlangen van de persoonlijkheid is onverzadigbaar. Er is altijd wel een overtreffende trap. Er is altijd wel weer iemand die het nog grootser en ‘beter’ heeft aangepakt en zo zijn we in een wedstrijd beland die niet te winnen is. En alle moderne technologie geeft ons steeds meer mogelijkheden om actief deel te nemen aan die wedstrijd. En dat maakt het leven soms ingewikkeld. De persoonlijkheid is ingewikkeld (letterlijk). De Ziel is eenvoud (ook letterlijk).

Is het dan negatief om mooie ervaringen na te streven? Nee natuurlijk niet, sterker nog, daarvoor ben je hier. En dat is precies het verwarrende. Je voelt ergens dat je leeft om mooie ervaringen op te doen, maar je weet niet precies hoe de allermooiste ervaring eruit ziet en daarom blijf je zo snel mogelijk, zo veel mogelijk opties uitproberen. Daar kun je net zo lang mee doorgaan tot je energie op is. Hopelijk vind je eerder rust. Die rust komt altijd voort uit hetzelfde inzicht: het gaat niet om de vorm van de ervaring, maar om de oorsprong ervan.

Jouw Ziel heeft in essentie één intens diep verlangen: zijn onlosmakelijke verbondenheid met het Universum bewust realiseren. De persoonlijkheid is het instrument om die ervaring op te doen, maar die kent zijn of haar verbondenheid nog niet. Je moest eerst de afgescheidenheid ervaren om de verbondenheid bewust te kunnen realiseren; dat is alles. Je moet het verschil kunnen herkennen. De persoonlijkheid zoekt dwangmatig naar manieren om de weg terug naar huis te vinden. Voel compassie voor die zoektocht, voor iedereen die zoekt naar de weg naar huis en besef hoe moeilijk dat is. Het is zó begrijpelijk dat mensen daarbij zo nu en dan uit de bocht vliegen. Neem jezelf of een ander dat nooit kwalijk. Stel het vast en zoek verder. Maar zoek niet naar een andere versie van dat wat je al weet. Zoek niet naar weer een nieuwe versie van afgescheidenheid. Zoek naar de verbondenheid en zie dat die nooit is weggeweest. Het Universum gaf je de gelegenheid om bewust te ervaren dat je al vrij bent, altijd bent geweest en nooit iets anders bent geweest. Als je dat beseft, dan vind je rust. En dan kun je nog steeds je lijstje afwerken als je dat nog wilt, maar het hoeft niet meer. Dat is het verschil. De ervaring is dan slechts een bevestiging van dat wat je al weet en eventueel een manier om dat met anderen te delen.

In meditatie kun je steeds weer terug naar rust en overzicht, naar de essentie, naar het besef van verbondenheid, van onvoorwaardelijkheid. Je mag alles en je hoeft niets. Je bent al vrij. Leef je mooiste levens in jezelf en deel dat met ieder-een (ook weer letterlijk). Zoek alleen in jezelf niet er buiten. Je bent al thuis.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig