blogs

Jij en de oorzaak van je onbalans

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Jij en de oorzaak van je onbalans

Er word ons regelmatig gevraagd waarom er landelijk gezien zoveel mensen Hatha Yoga beoefenen en maar relatief weinig door gaan naar de beoefening van Raja Yoga. Dat is voor mensen die de verschillen niet kennen niet op voorhand duidelijk. Toch is het verschil wezenlijk.

Hatha Yoga is een zeer succesvolle (en populaire) manier om fysiek beter in balans te komen. Door de regelmatige beoefening van Hatha Yoga voel je snel je vitaliteit toenemen en dat heeft ook een positief effect op je algehele gezondheid én emotionele weerbaarheid. We juichen de populariteit van Hatha Yoga daarom toe en we verzorgen bij De Yogaschool 26 wekelijkse lessen Hatha Yoga.

We hebben ook vele Raja yoga beoefenaars die als leerling onze opleiding volgen en daar aan hun persoonlijke ontwikkeling werken en dat is bijzonder, want Raja Yoga is op landelijke schaal veel minder populair dan Hatha Yoga. In de opleiding Raja Yoga is Asana en Pranayama ook onderdeel van de lessen, zoals het een onderdeel is van het achtvoudige pad van Patanjali. Elke les bestaat voor ongeveer 1/3 van de tijd uit Asana en Pranayama, maar de andere 2/3 van de tijd is gericht op concentratie, meditatie en theorie. En daar zit dus een wezenlijk verschil.

De beoefening van Hatha Yoga geeft je een manier om vanuit fysieke oefeningen je vitaliteit te ontwikkelen en behouden, maar je dringt niet door tot de oorzaak van je onbalans. Dat is precies het doel van Raja Yoga. Het doel van Raja Yoga beoefening is vrijheid door onderscheidingsvermogen. Je ontwikkelt de vaardigheid van concentratie en meditatie, zodat je helderheid krijgt omtrent je ware aard en inzicht krijgt in een aantal belangrijke levensvragen waar we onbewust allemaal mee rondlopen:

  1. Wie ben je?
  2. Wat wil je écht met je leven?
  3. Waarom wil je dat, wat is de zingeving achter dat verlangen?
  4. Heb je de moed om daarnaar te leven?
  5. Hoe ontwikkel je de kundigheid om dat leven moeiteloos te maken?

In de opleiding Raja Yoga ontwikkel je gaandeweg steeds meer helderheid in je eigen antwoorden op deze vragen. Dat zijn geen standaardantwoorden; dat zijn jouw unieke antwoorden. Jij weet het antwoord op die vragen, omdat je in de opleiding de kracht van meditatieve zelfstudie leert toepassen. Je leert jezelf en het leven doorgronden. De drang om deze vragen voor jezelf te beantwoorden is de grote drijfveer achter de beoefening van Raja Yoga en het is de energiebron achter de jarenlange standvastigheid van onze leerlingen in de opleiding Raja Yoga. Zij ervaren dagelijks hoe ze groeien in vitaliteit, evenwichtigheid en standvastigheid door zelfkennis. Ze leren om bij alles wat ze overkomt in hun leven zich af te vragen wat hun eigen aandeel is geweest in die gebeurtenissen en ze leren daarvan. Zo wordt het leven een lesboek, omdat iedere ervaring een leerervaring wordt. Dat is de enorme kracht van helderheid die je ontwikkelt door meditatie. Uiteindelijk leidt dat tot bewuste keuzes vanuit gekende antwoorden op de bovenstaande levensvragen en dat brengt je naar stabiel geluk in je leven. Daar gaat het uiteindelijk toch om? Uiteindelijk wil je gewoon gelukkigs zijn en de weg naar geluk vind je door zelfstudie. Jij bent zelf de sleutel naar je eigen geluk. Dat is de prachtige boodschap van Raja Yoga.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Hierbij een aantal recente ervaringen van leerlingen uit de basisopleiding:

“De verwondering hoe naadloos alle stappen op elkaar inwerken en de actualiteit van zo’n oude leer.”

“Het helpt me om betere keuzes te maken vanuit meer overzicht en rust”

“Ik kan beter voelen wat ik belangrijk vind en daar mijn keuzes op baseren”

“Ik voel anderen beter aan”

“Meer grip gekregen op mijn emoties en gedrag.”

“Meer energie”

“Meer rust”

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig