blogs

Ego – Ben jij tevreden over jezelf?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst. 

Ego – Ben jij tevreden over jezelf?

Het woord ego is een begrip dat op veel verschillende manieren gebruikt wordt en het is goed om daar eens wat beter naar te kijken. We hebben het allemaal weleens over mensen met een ‘groot ego’ en dan bedoelen we mensen die zelfingenomen zijn, dominant en vooral op hun eigen belang gericht. En dat ervaren we als negatief. Aan de andere kant kunnen we ook met bewondering spreken over mensen met een ‘sterke persoonlijkheid’, mensen die weten waar ze voor staan en daar trots op zijn en dat ervaren we dan als positief. Wat is nou het wezenlijke verschil? En vooral, wat betekent dat voor jezelf? Is het nou goed voor je om je ego een beetje klein te houden of juist niet?

Als je opgroeit ga je steeds relaties aan met mensen in jouw omgeving, ten eerste natuurlijk met je ouders, broers en zussen, maar ook in de zandbak en op het schoolplein leer je letterlijk spelenderwijs welk gedrag in je voordeel werkt en welk gedrag ongewenste effecten heeft. Jij vormt dus jouw ego in relatie tot jouw omgeving. Je maakt deels bewust en deels onbewust keuzes en je ontwikkelt eigenschappen die kenmerkend zijn voor jou. En iedere eigenschap, positief of negatief is eigenlijk een beperking. Want hoe concreter jij jezelf ziet, hoe beperkter je wordt. Want bij elke eigenschap zeg je ook wat je allemaal niet bent. Dus door je bijvoorbeeld heel sterk te identificeren met een bepaalde groep, kies je er ook voor om niet bij een andere groep te horen.

Jouw ego is dus eigenlijk de som van al jouw beperkingen.

Stel, je speelt in die zandbak en je voelt je kleiner of zwakker dan de rest, dan heb je als kind 2 voor de hand liggende mogelijkheden: (1) je gaat je dienstbaar opstellen naar je omgeving om op die manier in de gunst te komen bij de sterkeren, of (2) je verzamelt al je moed en je ontwikkelt een houding van brutaliteit en schaamteloosheid om daarmee anderen te domineren. Je ontdekt wat voor jou het beste werkt, geven of nemen. De meeste mensen blijven heel lang hangen in de strategie die op jonge leeftijd het beste voor ze werkte.Mensen die vanuit dominantie werken noemen we grote ego’s. Ze hebben geleerd dat voor hen de aanval de beste verdediging. Voor de dienstbare types hebben we vaak positievere termen zoals ‘ideale collega’, ‘behulpzaam’ enz. Dat is eigenlijk best een beetje verdrietig. Dienstbare mensen handelen vaak ten koste van zichzelf en plegen dus op een andere manier geweld dan de dominante types.

Het woord ‘persona’ in het Latijn betekent masker. Besef dat jouw zelfbeeld alleen maar het resultaat is van een sociale overlevingsstrategie en niets te maken heeft met jouw ware aard. Pas als je idealen voor je zelf ontwikkelt die groter zijn en verder reiken dan jouw eigen ‘ik-je’ kun je groeien van overleven naar leven. Je kunt het ook anders zeggen: Een ‘groot ego’ heeft een mooie verpakking en een sterke persoonlijkheid heeft een mooie inhoud.

Hoe meer jij aan innerlijke stilte werkt en naar jouw intuïtie luistert hoe bewuster je wordt van jouw idealen en hoe bewuster je kunt handelen. Je komt steeds meer in harmonie met jezelf. Dat hoeft allemaal niet van de ene dag op de andere. Het is al genoeg om er bewust naar toe te werken. Dan ben je een sterke persoonlijkheid. En dan kun je niet anders dan tevreden zijn met jezelf. En dat is veel belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Liefde voor je medemens begint met liefde voor jezelf.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig