blogs

Inlevingsvermogen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Inlevingsvermogen

Bewust herkennen

Door beoefening van Raja Yoga leer je bewuster te voelen en bewuster te denken. Doordat je de vaardigheid van concentratie en meditatie en daarmee innerlijke stilte ontwikkelt, zie je steeds helderder hoe emoties en gedachten zich in jou ontwikkelen. Daardoor ontstaat innerlijke rust en helderheid en daardoor ga je steeds bewustere keuzes maken. Dat brengt harmonie in jouw leven.

In dat proces ontwikkel je een belangrijke vaardigheid. Je ontwikkelt inlevingsvermogen in anderen. Eigenschappen en vaardigheden worden niet direct overgedragen tussen mensen. Als jouw buurman heel hard kan lopen neem je dat niet onmiddellijk van hem over. Hij inspireert je hooguit om het ook te gaan leren, maar dat is dus indirect. Bij emoties werkt dat anders. Als jij in dezelfde ruimte bent met een groepje neerslachtige mensen, dan is de kans groot dat dit gevoel op je gaat drukken. Hetzelfde effect heb je andersom ook met vrolijkheid. Jouw empathische vermogens nemen de emoties van je omgeving in je op en die beïnvloeden jouw stemming en gedrag direct.

Als je door trouwe oefening innerlijke stilte hebt ontwikkeld en dus ook hebt geleerd om bewust te voelen, dan vindt die beïnvloeding, die wisselwerking met jouw omgeving ook bewust plaats. Je voelt wat de ander voelt. Je herkent de emotie van de ander in jouzelf. Jij bent als Raja Yoga beoefenaar getraind om naar dat proces te kijken vanuit het perspectief van de innerlijke waarnemer. Die overdracht van emoties heeft dus geen of in ieder geval veel minder vat op jou dan bij ongetrainde mensen, maar je neemt het wel bewust waar. Mensen die deze vaardigheid niet hebben ontwikkeld overkomt het tegendeel. Die worden dus onbewust beïnvloed door de emoties van hun omgeving, maar nemen dat proces niet bewust in zichzelf waar. Daardoor overkomt ze veel meer. Ze worden overvallen door gevoelens van enthousiasme of angst die wordt ingegeven door de emoties die heersen in hun omgeving en laten zich daarin meeslepen in hun denken en handelen.

Door de ontwikkeling van innerlijke stilte in meditatie leer je dat proces van oorzaak-en-gevolg te doorbreken. Daardoor word je zelf stabieler, maar je ontwikkelt ook de vaardigheid om anticyclisch te reageren op je omgeving. Je kunt juist rust en helderheid brengen in een drukke en verwarde omgeving, omdat je direct bewust voelt en overziet wat de situatie nu nodig heeft. Dat is heilzaam voor jezelf en voor jouw omgeving.

En naarmate jouw inlevingsvermogen zich verder ontwikkelt gebeurt er iets prachtigs. Je gaat steeds bewuster zien waarom je bij de ene persoon sympathie voelt en bij de ander weerstand. Je gaat herkennen welke emotie de verbinding in de weg staat, zowel bij jezelf als bij de ander. Je gaat zien dat uiteindelijk in ieder mens een gekwetst kind woont. Iedereen heeft ergens wel een paar krassen op zijn Ziel. Die krassen verstoren het gedrag van mensen. Ze neigen naar afscheiding in plaats van verbinding. Ze hebben de neiging om zich van je af te sluiten, om die krassen niet te hoeven voelen. Die krassen zijn immers meestal toegebracht door andere mensen.

Vanuit jouw innerlijke waarnemer kun je dat gekwetste kind herkennen in de ander. Je ziet hoe dat bij die ander bijvoorbeeld oordelen, angst, boosheid of juist doorgeslagen dienstbaarheid heeft voortgebracht. Dan kun je niet anders dan met compassie reageren op dat gedrag. Dan ontwikkel je de vaardigheid om vanuit inlevingsvermogen steeds weer naar wederzijds begrip te komen en zo de verbinding te herstellen. Dat is de weg van Yoga, dat is de weg van eenwording in de praktijk. Blijf de innerlijke stilte, de innerlijke waarnemer in jouzelf ontwikkelen.

Blijf de Asana’s doen die je nodig hebt. Betrek je lichaam erbij om jouw hele systeem in balans te brengen. Jouw lichaam liegt nooit. Voel bewust, dan denk je ook bewust. Mediteer voldoende, dan blijf je helder. Dan blijft jouw innerlijke waarnemer jouw gids. Als je lichaam en geest in harmonie brengt ga je als een stalend en verbindend licht door het leven.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig