blogs

Het geheugen van je lichaam

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Het geheugen van je lichaam

Terug naar je natuurlijke staat van zijn

Na een prachtige zomer gaan we langzaam maar zeker de herfst weer in en dat is goed nieuws. Het is goed voor de natuur, maar ook voor jou, want de lessen zijn weer begonnen. Je zult vast wel gemerkt hebben dat je in de vakantie toch net iets minder aandacht aan je beoefening besteed hebt en nu je weer in je lesritme zit krijgt het weer een centrale plek in je leven. Dat is fijn én belangrijk. Laten we nog eens stil staan bij het belang van regelmatige oefening.

Harmonie is je natuurlijke toestand en yogabeoefening is erop gericht om die harmonie steeds weer in jezelf te herstellen. Die harmonie wordt telkens weer verstoord door allerlei hechtingen. Er gebeurt van alles waar je invloed op probeert uit te oefenen en dat lukt niet altijd. Dat verstoort je harmonie. Dat is onnatuurlijk. In de baarmoeder deed je dat niet. De oefeningen die je in de les en thuis doet helpen je om je steeds weer je natuurlijke harmonie te her-inneren (letterlijk). Neem maar eens je favoriete asana in gedachte. Je zult merken dat je die niet alleen kunt visualiseren. Bij die visualisatie voel je ook daadwerkelijk wat die oefening voor je doet. Je herinnert je de harmonie die eruit voortkomt. Je doet een beroep op het geheugen van je lichaam. En daarmee komen we tot het wezenlijke belang van regelmatige oefening. Bij elke oefening die je bij ons doet, of het nou asana, pranayama of één van de andere acht stappen van het prachtige yoga pad is, het herinnert je aan je natuurlijke staat van zijn. Je voedt het geheugen van je lichaam, je herinnert je  weer hoe jij je van nature hoort te voelen. En dan merk je weer dat je daar een beetje van afgedreven bent. Dat geeft niet hoor. Neem het jezelf niet kwalijk. Het overkomt de meesten van ons in meer of mindere mate. Het goede nieuws is dat je bij ons leert om het zelf weer te herstellen. En in de les helpen we je daarbij. Misschien heb je weer een beetje spierpijn na die eerste lessen. Dan voel je weer even dat je wat achterstallig onderhoud had, maar je voelt ook direct de kracht die eruit voortkomt. Je hebt weer meer energie. En je merkt dat gedurende de dag je herinnering aan je natuurlijke harmonie ook weer meer aanwezig is. En omdat je weer meer energie hebt voel je ook direct de moed om de problemen aan te pakken die je tegenkomt.

Harmonie wordt een actieve herinnering door regelmatige beoefening.

En dat is belangrijk, want daardoor ontwikkel je de reflex van geweldloosheid. Zodra je merkt dat je natuurlijke harmonie verstoord wordt heb je de natuurlijke reactie om die te herstellen. Door regelmatige oefening van Asana, Pranayama en meditatie voelt disharmonie zó onnatuurlijk, dat je er afstand van neemt en direct het geheugen van je lichaam aanspreekt om het gevoel van harmonie weer in je op te roepen. Je ziet dat je toch weer voor een hechting bent gevallen, je pleegde subtiel verzet tegen de natuurlijke gang van zaken. Door het waar te nemen kun je erom glimlachen en herstellen. Dat bereik je met yogabeoefening. Zodra je op je mat staat of op je kussen zit verandert er iets. Je claimt je geboorterecht op harmonie en je voelt direct de essentiële kracht die daar vanuit gaat.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig