blogs

In harmonie de zomer door

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

In harmonie de zomer door

We staan weer aan het begin van de zomervakantie. Enerzijds is dat natuurlijk fijn maar de zomerperiode is voor veel mensen ook een bron van onbalans. De normale lessen gaan even niet door en tegelijkertijd ontstaat voor veel mensen een nieuwe vorm van moeten: er zijn plannen gemaakt om samen met anderen op reis te gaan. Dat is natuurlijk leuk, maar samen met andere reizen is ook een bron van stress, of dat nou gezinsleden, familie, vrienden of een groepsreis is. Reizen op zich is vaak al enigszins stressvol omdat je een doel en een planning hebt. Bovendien heb je als je samen met anderen reist te maken met een aantal ego’s die samen in een vreemde ruimte terecht komen. Iedereen past zich daar op zijn eigen manier op aan en allemaal willen ze wat anders op een ander moment. En tegelijkertijd heb je minder ruimte voor je dagelijkse beoefening, want die vakantielocatie is meestal niet ingericht op yoga-beoefenaars. Hoe ga je daarmee om? 

 Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten:

  1. Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten. Onderweg en op vakantielocaties is dat niet vanzelfsprekend. Vaak is het eten ingericht op de smaak van de massa en die massa eet niet gezond. Maar er zijn altijd wel wat rijst en groente te vinden. Dat zal je helpen om in balans te blijven.
  2. Vakantie draait voor veel mensen om gezelligheid. Dat gaat nog al eens gepaard met alcohol, dat helpt je niet om in balans te blijven.
  3. Ga niet dwangmatig asana-reeksen doen of mediteren als daar eigenlijk geen ruimte voor is. Dat werkt afscheidend naar je reisgenoten. Als je je even terug kunt trekken en je oefeningen kunt doen dan is dat natuurlijk fijn, maar als er de komende weken geen ruimte voor is kun je wel bewust blijven voelen hoe het met je gaat en kun je gedurende de dag best een aantal asana’s doen. Als dat gehaast moet kun je het beter niet doen. Verleg je aandacht dan naar andere technieken om in balans te blijven. De beginners-oefeningen bieden uitkomst. Let goed op je ademhaling; de 1-4-2-4 oefening kun je regelmatig doen, ook in het bijzijn van anderen zonder dat iemand het in de gaten heeft. Vertraag je bewegingen, terwijl je goed doorademt. Dat is effectief om je aandacht naar binnen gericht te houden. Concentratie op het nada-geluid, zoals je dat geleerd hebt kun je ook altijd doen.
  4. Geniet van de natuur en van de mensen om je heen en hecht niet aan de uitkomst. Sta elke dag onbevangen in je vakantiedagen en neem ze zoals ze komen. Maak van elke dag een mooie dag door je steeds op het positieve te richten. Verleg je aandacht zo veel mogelijk naar causaal bewustzijn: koester enthousiasme, liefde en vrede en zie het in jezelf, je omgeving en in de natuur. 
  5. Besef dat alle frictie en alle meningsverschillen en alle discussies over bucketlists allemaal ego zijn. Het zijn allemaal pogingen om fijne prikkels te herhalen en pijnlijke prikkels te vermijden. Zie het gebeuren en glimlach er liefdevol om. De meeste mensen hebben, zeker in veranderende omstandigheden, moeite om de last van hun ego te dragen. Kijk daar met compassie naar. Het maakt mensen tot wie ze zijn en dat is niet altijd makkelijk, maar met onthechting en overgave kun je steeds het stralende voorbeeld zijn van bezieling en een liefdevolle levenshouding. 

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig