blogs

Integriteit

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Integriteit

Wil je het wel?

Integriteit wordt vaak geassocieerd met waarachtigheid en daar heeft het ook wel mee te maken. Toch is het iets anders. Waarheidlievendheid (de tweede Yama van de yogaleer) is gericht op de ontwikkeling van liefde voor de waarheid. Je ontwikkelt het besef dat de waarheid steeds het beste met je voor heeft. Je gaat zien dat het ontkennen van de waarheid op termijn schadelijk is.

Integriteit gaat over iets anders. Integriteit is de houding waarbij je steeds trouw blijft aan de gemeenschappelijke intentie. Als jij integer bent in jouw relatie of in een samenwerking, dan ben je steeds bewust van de gemeenschappelijk intentie van die relatie of samenwerking. Dat maakt je voorspelbaar en dus betrouwbaar. Iedereen weet wat ze aan je hebben.

Toch is het voor veel mensen best moeilijk om daarnaar te leven. Het ego is steeds ontvankelijk voor verlangens en angsten. Daardoor hebben mensen nog wel eens de neiging om de oorspronkelijke intentie van hun handelen uit het oog te verliezen. Onder druk wordt er vaak gekozen voor de korte termijn belangen van het ego. Neem dat jezelf, of die ander niet teveel kwalijk. Herken het als gebrek aan standvastigheid. Herken het als een gevolg van angst of begeerte en stuur bij. Boosheid kan de angst of begeerte voeden en daar wordt het niet beter van. Breng juist de oorspronkelijke intentie weer in herinnering en stuur bij. Toets of de gemeenschappelijkheid nog in takt is. Als dat niet meer het geval is, dan is het ook helder. Dan gaat ieder zijn weg. Soms is dat nodig. Vaak kruizen de wegen later weer, want er was oorspronkelijk een gemeenschappelijke intentie. Als het ego weer tot rust gekomen is wordt het vaak weer helder.

Integriteit is dus vooral een oefening in zuiverheid (de eerste Niyama). Word je denken nog gekleurd door emoties of niet? Dat train je natuurlijk door meditatie. Oefen beschouwing van jezelf en herken verstoringen in je denken vanuit bewuste gevoeligheid. Dan kun je in een vroeg stadium subtiel bijsturen. Dan word je iemand waar je op kunt bouwen. Je weet wat je wilt en je handelt ernaar.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig