blogs

Los rugklachten op door jouw verleden te veranderen.

In de beoefening van Yoga is zeker in onze cultuur de achterzijde van het lichaam het eerste aandachtspunt. Wij Westerlingen hebben veel rugproblemen. Pijn in onderrug en schouders is 1 van de meest gehoorde klachten als mensen bij ons beginnen met Yogalessen. Na enkele jaren is dat vrijwel altijd verdwenen. Dat is ook van groot belang. Pijn in de achterzijde van het lichaam kost heel veel energie en trekt mensen in een vicieuze cirkel van meer spanning en meer pijn en in ernstige gevallen zelfs uitmondend in neerslachtigheid.

Er zijn 2 belangrijke oorzaken aan te wijzen voor dit probleem. Fysiek is onze levensstijl zeer belastend voor onze heupen, rug, schouders en nek. Het vele zitten en met opgetrokken schouders achter een computer of autostuur zitten is natuurlijk een onnatuurlijke houding waar we niet voor geëvolueerd zijn. Daarin meer variatie aanbrengen zal zeker helpen. Maar er is ook een psychische reden die veel hardnekkiger is (letterlijk!). Mentaal schommelen we heen en weer tussen herinneringen en verwachtingen en als die afwijken van onze verlangens ervaren we spanning. De spanning die betrekking heeft op het verleden, uit zich fysiek in ons achterlijf. Dat kun je voor jezelf eenvoudig vaststellen. Gevoelens van schuld, schaamte en andere vormen van zelfverwijt zeulen we letterlijk met ons mee. We gaan er gebukt onder.

De wijze waarin dit probleem door Yogabeoefening wordt opgelost is een prachtig voorbeeld van de integrale werking van Raja Yoga. Raja Yoga werkt bewust in op drie niveaus:

  1. Door Asana (fysieke houdingen) wordt langzaam maar zeker toegewerkt naar versoepeling én versterking van bekken, rug, schouders en nek. Dat zorgt voor een betere doorstroming van energie.

  2. Door Pranayama (energiebeheersing) wordt langzaam maar zeker toegewerkt naar emotionele en mentale stabiliteit en vitaliteit.

  3. Door meditatie wordt met die opgebouwde energie langzaam maar zeker de oorsprong van de opgebouwde spanning herkend, zodat je jezelf er bewust van kunt bevrijden.

Het is cruciaal om jouw kijk op jouw eigen leven en verleden te bevrijden van een oordeel. Je bent nu waar je bent door jouw handelingen uit het verleden en dat is wat het is. Je hebt toen naar beste kunnen en weten gehandeld. Zelfs als je daar spijt van hebt of je daarvoor schaamte voelt kan dat alleen maar omdat je het nu beter weet en dat is precies wat je moet vieren! Het feit dat je iets geleerd hebt, maakt dat je het nu anders zou doen. Blijf dan niet hangen in de vaststelling dat je het ooit niet wist, maar ervaar de kracht van inzicht en hou je verleden in beweging zodat je bewust naar voren kunt kijken.

Veel (en soepel) succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden