blogs

Nachtrust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst. 

Nachtrust

Leer om te herstellen

Goede nachtrust is belangrijk voor je weerstand en voor je dagelijks functioneren. Tijdens jouw slaap herstel je van alle indrukken van de dag. 1 op de 5 mensen boven de 12 heeft last van slaapproblemen volgens het CBS. 10 procent geeft zelfs aan veel of heel veel slaapproblemen te hebben. Laten we daar eens wat beter naar kijken.

In wezen komen slaapproblemen voort uit een vorm van afleiding. De bron van die afleiding kan fysiek of psychisch zijn. Je kunt ergens fysieke pijn hebben, of je kunt te druk zijn in je hoofd. Voor beiden biedt de beoefening van Raja Yoga uitkomst.

Fysieke pijn die je uit je slaap houdt kun je op 2 niveaus benaderen. Natuurlijk is het van belang om Asana’s te doen die heilzaam zijn voor de klachten die je hebt. Dus als je bijvoorbeeld dusdanige rugklachten of hoofdpijn hebt dat het je uit je slaap houdt, vraag dan jouw leerkracht om advies. Hij of zij zal je specifieke Asana’s kunnen aanbevelen die je goed kunt doen voor je gaat slapen en die jouw klachten zullen verlichten en zo jouw nachtrust helpen herstellen. Het is van belang dit op individuele basis te onderzoeken. Het is zaak dat de juiste Asana’s gekozen worden die herstellend werken voor de bron van jouw klachten en niet persé direct voor de symptomen.

Het komt vaker voordat mensen niet kunnen slapen, omdat ze te druk zijn in hun hoofd. Daar kunnen we een meer algemeen advies voor geven. Er zijn 2 bronnen voor drukte in je hoofd: (1) zorgen, je bent ergens bang voor of (2) enthousiasme, je verheugt je erg op iets dat komen gaat. Van die 2 redenen is de eerste het meest voorkomend en ook het meest hardnekkig. Enthousiasme normaliseert in het algemeen wel weer tegen de tijd dat de voorpret is omgezet in ervaren pret. Laten we vooral eens wat beter kijken naar de zorgen.

Als jij niet kunt slapen omdat jij je zorgen maakt zijn er 3 stappen die je kunt doorlopen:

  1. Nu je toch wakker bent gebruik je de tijd om mentaal op te ruimen. Bekijk jouw situatie eerlijk en formuleer bondig waarover jij je zorgen maakt en welke oneerlijkheid (!) ten opzichte van jouzelf daarbij een rol speelt. Wat heb je voor je uitgeschoven? Wat heb je te lang uitgesteld? Hoe is het zo groot geworden dat jij je er zorgen over maakt? Neem vervolgens een besluit: morgen doorbreek jij de stilte en zet je een eerste stap in de richting van een oplossing. Neem de beslissing met wie je waarover in gesprek gaat om op zijn minst de weg in te slaan in de richting van een oplossing. Doe dit geweldloos. Verplaats je ook in de ander en besef dat geweldloze eerlijkheid jou de oplossing gaat brengen. En laat het nu los. Op dit moment, midden in de nacht, kun je niet meer doen dan dit. Morgenochtend komt het vervolg. Geef je over aan de nacht.

  2. Stap 2 is om grondig Savasana te doen. Dat is een liggende houding van diepe ontspanning. Bereid dat voor met ademhalingsoefeningen. Adem diep in naar je buik en betrek jouw flanken daarbij en adem twee keer zo lang uit als je inademt. Houdt je aandacht in het driedimensionale middelpunt van je hoofd. Scan nu jouw lichaam in detail vanuit het perspectief van het middelpunt van je hoofd. Je bent de waarnemer. Begin bij je tenen en werk langzaam al jouw gewrichten af. Blijf bij ieder gewricht even stil staan met jouw aandacht gericht op de ontspanning van dat gewricht en adem goed maar langzaam door. Bij iedere (lange) uitademing laat je alle spanning weglopen. Dat doe je dus met de spieren rondom die gewrichten. Dat doe je (als je daar bent aangeland) ook met je buik, rug, schouders nek, armen en handen. Heel langzaam ga je van onder naar boven je hele lichaam langs, tot je uiteindelijk ook je gezicht en je hoofdhuid helemaal ontspannen hebt. De kans is groot dat je inmiddels al in slaap gevallen bent.

  3. Als dat niet zo is, dan is er nog een belangrijke stap. Besef hoe bevoorrecht je bent dat je bent wie je bent en waar je bent. Je ligt in je bed in alle rust en de hemel komt niet naar benden. Die staat daar al miljoenen jaren. Je bent helemaal ontspannen en geniet van het feit dat je daar in alle rust ligt en dat je nog uren daar zo kunt liggen uitrusten. Slapen is geen doel op zich. Herstellen is het doel. Je ligt daar prima, je geniet ervan en je rust uit. Het is helemaal goed.

Als je moe bent zullen deze 3 stappen je in slaap brengen. Mocht het zo hardnekkig zijn dat je toch nog niet de slaap kunt vatten, dan heb je in ieder geval de tijd benut om fysiek en geestelijk zo goed mogelijk te herstellen. En dan is dat voor nu het hoogst haalbare en dat is ook goed.

Je kunt dit natuurlijk voorkomen door regelmatig te oefenen. Doe dagelijks Asana en meditatie en breng langzaam maar zeker de Yamas en de Niyamas in jouw leven en je maakt je helemaal nooit meer zorgen. Je bevrijdt je dan langzaam maar zeker van ongewenste verplichtingen, je overwint je angsten en je leert om bewuste keuzes te maken in jouw verlangens. Dat is de kracht van Raja Yoga.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig