Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Reïncarnatie (1 van 3)
Geloof of ervaring?
We krijgen regelmatig vragen over reïncarnatie. Dat is begrijpelijk, want zodra je naar meer bewustzijn zoekt, ga je levensvragen stellen. Waar komen we vandaan en waar gaan we heen? Waarom doorlopen we dat proces? Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met deze vragen. De meesten vallen dan terug op een vorm van geloof. Dat is onder te verdelen in 3 categorieën:
- Leven is een toevallige samenloop van omstandigheden. Het is een eenmalige en willekeurige gebeurtenis. Daarvoor is er niets en daarna ook niet. Er is geen zingeving in dit wereldbeeld. Dit perspectief laat veel vragen onbeantwoord. Hoe verklaar je bijvoorbeeld instincten, individualiteit, intelligentie en patronen van ontwikkeling?
- Dan is er een grote groep voor wie een hogere macht leidend is. Die hogere macht is je schepper en je leeft om die te dienen zodat die macht ook voor jou zorgt. Gedurende je leven word je beoordeeld, bevoordeeld en benadeeld. Dat werkt door na je dood. Je voelt dus angst voor een oordeel.
- En dan is er ook een grote groep die gelooft in reïncarnatie, wedergeboorte. De ziel verlangt naar ervaring en incarneert om die ervaring op te doen. We ervaren dag en nacht, waak en slaap, eb en vloed en ga zo maar door. In dat kader ligt het voor de hand om leven en dood ook als een golfbeweging te zien. Toch leidt dat perspectief ook tot problemen, want binnen sommige versies van dat geloof kun je terugkomen als een lagere levensvorm als jij je slecht gedragen hebt. Dan leef je dus ook in angst voor een oordeel. Je wilt niet als oorwurm terugkomen. Deze kijk op het leven heeft niets met Yoga te maken. Dit vind je meer bijvoorbeeld binnen stromingen van het Hindoeïsme.
Als je Raja Yoga beoefent, dan werk je aan de realisatie van waarheid door ervaring. Kennis en ervaring moeten samenkomen, zodat je tot inzicht komt, zodat je weet en niet meer speculeert of gelooft. Het moment van zelfrealisatie is het moment dat je daadwerkelijk ervaart dat je een Ziel bent en een lichaam hebt. Dat verandert je perspectief op je leven blijvend. Zelfrealisatie is de sleutel. Beschouw je leven steeds vanuit de innerlijke waarnemer. Je kunt de hele dag vaststellen dat de waarnemer er is. Sterker nog; jij kunt je niet herinneren dat die waarnemer er niet was! De innerlijke waarnemer waakt over je. Die zorgt dat je wakker wordt bij onraad. De waarnemer geeft je intuïtie als je ego domme dingen dreigt te doen. Laat één inzicht volledig tot je doordringen: Je bent de waarnemer. Alles wat je kunt waarnemen kun je niet zijn. Je bent niet je lichaam, je hebt een lichaam. Je bent niet je gevoelens, je hebt gevoelens. Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten. Je bent niet je ego, je hebt een ego.
In meditatie leer je om het denken te verstillen, zodat er steeds meer ruimte is voor de innerlijke waarnemer. Yoga is het stilleggen van de wisselingen van het denken. In de staat van Yoga besef je, dat je de innerlijke waarnemer bent, altijd bent geweest en altijd zal zijn. Dan is reïncarnatie een natuurlijke realiteit voor je geworden. Dan komen ook de herinneringen aan eerdere levens, aan de staat van zijn voor je geboorte en aan de intentie waarmee je geboren bent. Jouw leven is er helemaal voor jou, zodat jij je diepste verlangen kunt realiseren. Dat is de zin van jouw leven. Dat is jouw ontwikkeling. Laat je niet afleiden door ego-gedoe. Blijf oefenen en blijf beseffen waarvoor je hier bent. Daar draait het om.
Als je het leven in het algemeen en jouw leven in het bijzonder vanuit het perspectief van reïncarnatie gaat zien, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor je levenshouding. Het is van belang om dit goed tot je door te laten dringen. Daarom zullen we de komende twee blogs ook aan dit onderwerp wijden.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Interesse? Neem contact op! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.