blogs

Stop met streven

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Stop met streven

Hoe kom je tot tevredenheid?

Tevredenheid is één van de idealen van De Yogaleer. Als iemand oprecht tevreden is, dan heeft hij of zij geleerd om de situatie, zoals die is niet alleen te aanvaarden, maar ook te waarderen.

Streven naar tevredenheid brengt je er niet. Ieder streven komt voort uit onvrede. Dat geldt voor alle idealen. De 5 idealen van Raja Yoga zijn Helderheid, Tevredenheid, Soberheid, Zelfstudie en Overgave. Het zijn de 5 bouwstenen voor een succesvol en gelukkig leven. Voor al die 5 idealen geldt; hoe harder je het probeert hoe sneller ze door je vingers glippen. Dat geldt ook voor meditatie. Je kunt niet “heel hard mediteren”. Hoe meer je het probeert, hoe drukker je wordt in je hoofd en hoe ontevredener je wordt. Hoe kan het dan wel?

Het fundamentele verschil tussen meditatie en concentratie is dat je in concentratie nog bezig bent om je brein discipline bij te brengen, maar in meditatie is de intentie verschoven naar ontvankelijkheid. Je stelt je open voor ingeving. Je laat een gevoel toe, zodat je dat gevoel bewust in jezelf kunt herkennen, kunt realiseren. In Raja Yoga werk je toe naar doorleefde kennis. Je leert een techniek, die volgens de instructie van je leerkracht tot een bepaalde ervaring leidt (bijvoorbeeld intense vrede) en vervolgens stel je jezelf open voor dat gevoel. Je streeft er niet naar, je ontvangt het. Je wordt een kanaal voor vrede, zodat je het gevoel bewust kunt doorleven.

En als het dan om tevredenheid gaat, dan zul je merken dat je alleen maar hoeft los te laten. Nieuw inzicht verlangt dat je oude overtuigingen loslaat, want die beperken je. Het diepere inzicht in het leven dat Raja Yoga te bieden heeft, leert je onder alle omstandigheden het leven te waarderen zoals het is. Je gaat steeds beter begrijpen dat iedere ervaring door bewuste herkenning kan worden omgezet in een leerervaring. Iedere tegenslag is een springplank en iedere meevaller is een mogelijke valkuil die alertheid van je vraagt. In beide gevallen is er iets gebeurd dat je niet zag aankomen en dus valt er iets te leren.

Bewustwording is de herkenning van een gevoel. Om dat te bereiken moet je dus gevoeligheid ontwikkelen. Dat verlangt innerlijke stilte en dat leidt tot ontvankelijkheid. Je hoeft alleen maar te zijn. Je bent een kanaal voor bewuste realisatie. Alle liefde en intelligentie die in het leven besloten liggen zijn voor jouw bewustwording beschikbaar. Alleen je gepieker zit in de weg. En dat komt voort uit gehechtheid. Zo eenvoudig is het. Laat los en zie de waarheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig