blogs

Vermoeidheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Vermoeidheid

Wat remt je af?

 

Veel mensen zijn moe. Ze hebben steeds het gevoel dat ze tegen hun grens aan zitten en er eigenlijk regelmatig overheen gaan. Als dat zo nu en dan eens gebeurt is er niet zo veel aan de hand. Daar heb je normaal gesproken wel buffers voor. Als je dan maar weer tijd neemt om te herstellen ben je zo weer in balans. Maar als het structureel wordt neem je onverantwoorde risico’s. Dan kom je snel in een neergaande spiraal terecht. Dat is een valkuil. Je bent moe, je gaat minder goed functioneren, je psychische weerbaarheid neemt af, fysieke weerstand neemt af, je wordt onzeker, je gaat slechter slapen… en zo wordt het steeds moeilijker om de balans te herstellen. Dat wil je dus voor zijn. Je wilt preventief omgaan met vermoeidheid.

Als je moe bent geeft jouw lichaam je een signaal. Dat ervaren we als hinderlijk, maar het is een belangrijke waarschuwing van jouw trouwe dienaar! We hebben in eerste instantie de neiging om het naast ons neer te leggen. Als je de moed ontwikkelt om juist wel goed naar dat gevoel te kijken en je af te vragen wat nu de diepere betekenis van dat signaal is, dan kun je veel over jezelf leren en daarmee de balans herstellen.

Ten eerste is het van belang dat vermoeidheid niet persé het gevolg is van veel inspanning. Besef dat een intense ruzie van een kwartier meer energie kan kosten dan een week werken. Tegen die ruzie aanhikken kan ook veel meer energie kosten dan je beseft. Daar ligt de sleutel. Als je moe bent zegt jouw lichaam dat jouw energie niet goed stroomt. Als alles in orde is, je bent enthousiast over je leven en voelt harmonie in jezelf en met je omgeving, dan kost alles minder moeite. Als je moe bent blokkeert jouw energie ergens. Het stroomt niet meer. En als je dan toch moet, gewoon omdat je verplichtingen hebt, dan kosten die verplichtingen onevenredig veel energie.

Als je vermoeidheid voelt, ga dan in jezelf op zoek naar de bron van blokkade. Jij moet daarin jouw eigen antwoord vinden. Eigenlijk weet je dat wel, maar het antwoord is vaak ongemakkelijk, daarom hebben veel mensen de neiging om die zoektocht uit de weg te gaan.

Er zijn een aantal veel voorkomende blokkades die doorlopend energie kosten. Ongemerkt ben je dan steeds met jezelf in gevecht en dat vreet energie. Het kan je helpen om die blokkades te kennen, want hoe sneller jij die in jezelf herkent, hoe effectiever je zult zijn in het voorkomen van energieverlies.

  1. Als jij je niet veilig voelt, dan heb je doorlopend het gevoel dat je op je hoede moet zijn. Dat kost energie.

  2. Als jij gefrustreerd bent in het vervullen van jouw verlangens, ben je steeds op zoek naar nieuwe manieren om alsnog je zin te krijgen. Dat kost energie.

  3. Als jij niet tevreden bent met jezelf (je schaamt je, of je hebt spijt), dan heb je de neiging om geweld naar jezelf toe te staan. Je vlucht in je werk of stelt je ondergeschikt op. Dat kost energie.

  4. Als je in een loyaliteitsconflict zit, word je permanent emotioneel en mentaal uitgedaagd om keuzes te maken die je niet wilt. Dat kost energie.

  5. Als je gebrek aan zingeving ervaart of daar geen uitdrukking aan kunt geven, moet alles uit persoonlijke wilskracht komen en word je niet gevoed door inspiratie en liefde. Dat kost energie.

     

Eerlijkheid is hierbij de sleutel. Vermoeidheid is gewoon een manier van jouw lichaam om je te vertellen dat 1 van deze 5 blokkades in jouw leven een rol speelt. De eerste stap is om eerlijk te worden naar jezelf. Het erkennen van de situatie is de eerste stap naar een oplossing. De tweede belangrijke stap is dat je het bespreekbaar maakt in jouw dagelijks leven. Bespreek het met de mensen die belangrijk voor je zijn. Dat verlangt moed, maar het effect is heel bevrijdend. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je zult zien dat er echt een last van je afvalt als je voor jezelf toegeeft dat je ruimte nodig hebt. Zodra je merkt dat jouw omgeving begrip kan opbrengen voor die behoefte zal je met meer gemak die ruimte nemen. Het begint allemaal met eerlijke zelfstudie. Als je regelmatig mediteert, wordt dat de rode draad in je leven. Dan merk je ook dat je steeds sneller en op een steeds subtieler niveau gaat bijsturen. Je gaat bewuster voelen en dan word je helder. Dan weet je wat je te doen staat. Zet dan kleine stappen. Neem de tijd om het zorgvuldig te doen. Gun het jezelf. Jij bent het belangrijkst in jouw leven.

 

 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig