blogs

Voorbij de angst

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Voorbij de angst

Wat kan je gebeuren?

Veel mensen voelen angst, niet zomaar en kortstondig, vanwege een spin of een muis, of als stress voor een examen, maar chronisch. Dat is een probleem. Kortstondige angst kan heel behulpzaam zijn. Het zorgt dat je alert bent. Je maakt wat adrenaline aan en je lichaam helpt je door een lastig moment heen, dat is prima en natuurlijk. Maar we spreken regelmatig mensen die weken, maanden of zelfs jaren angstgevoelens hebben. Daar heb je dan natuurlijk last van. Al dat gepieker kost je energie en het beperkt je in je mogelijkheden. Laten we daar eens wat dieper naar kijken.

Om te beginnen is het van belang om te begrijpen dat angst voortkomt uit verbeelding. Je beseft dat iets fout zou kunnen gaan en je kunt je voorstellen hoe pijnlijk dat zou kunnen zijn. Omdat die voorstelling zo realistisch voelt ervaar je de pijn al voordat het probleem écht bestaat. Als je langdurig angstgevoelens hebt, dan heb je dit regelmatig en ten onrechte, want het komt kennelijk steeds niet uit. Je staat ten onrechte chronisch in de overlevingsstand. Train jezelf om niet na te denken over problemen die niet bestaan. Vertrouw op je vindingrijkheid als je die nodig mocht hebben. Als er een probleem op je pad komt, vind je ook een oplossing.

Sta er ook even bij stil dat je elke dag op je telefoon en in contact met anderen een dosis angstgevoelens over je heen krijgt. Angst en begeerte zijn de twee kansen om je iets te verkopen en angst roept het meest een gevoel van urgentie op. Het is dus de bedoeling dat je bang wordt. Kies ervoor om je voor die onzin van ‘nieuws’ en reclame af te sluiten. Het brengt je niks goeds. Dat weet je zelf eigenlijk ook wel, maar desondanks kom je er niet vanaf. Daar is een eenvoudige oplossing voor.

Besef dat alle angst voortkomt uit hechting. Angst is de vrucht van liefde. Zodra je van iets of iemand houdt, dan krijgt je de angst erbij, om diegene of datgene in je leven te moeten missen. Er is maar één manier om angst structureel te overwinnen en dat is het meest ongunstige scenario, waar je zo bang voor bent, bewust te doorleven. Je maakt dus van dat voorstellingsvermogen, waar je zo’n last van hebt, je kracht. Je keert het om, je kijkt je angst recht aan en je stelt je voor wat er nou écht met je gebeurt als het allemaal misgaat. Je bent gewend om te stoppen met kijken als je pijn voelt. Daar moet je doorheen. Blijf rustig en gedetailleerd kijken naar je angst vanuit het perspectief van je innerlijke waarnemer. Als je dat doet, dan ervaar je iets bijzonders. Dan zie je twee dingen:

  1. Ten eerste blijkt die pijn waar je zo bang voor was best mee te vallen. Je lichaam gaat zeer intelligent met pijn om als het echt nodig is.
  2. Ten tweede (en nog belangrijker) blijkt die liefde, waar je angst uit voortgekomen is, er nog steeds te zijn. Er is in wezen niks veranderd. Jouw liefde voor diegene of datgene is er nog steeds en je bent ook nog steeds geliefd. Want de mensen die van je houden, die houden nog steeds van je als alles misgaat. Dat is nou net het verschil tussen vrienden en kennissen.

Als je dan blijft kijken, dan zie je dat jouw Ziel je beste vriend is. Die houdt onvoorwaardelijk van je, wat er ook gebeurt dus. Je ego is druk met het hoog houden van illusies en ambities. Je Ziel maakt dat allemaal niet uit. Je Ziel wil alleen maar Zijn en bewuste ervaringen opdoen door jou. Zolang je die verbinding in stand houdt kan je niks gebeuren. Blijf gewoon je best doen om je gevoel te volgen en je open te stellen voor ingevingen. Door regelmatig te mediteren wordt dat je natuurlijke houding en dan zie je dat het allemaal goed is.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Neem contact op! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig