blogs

De kwaliteit en valkuilen van ritme

De kwaliteit en valkuilen van ritme

Voor iedere yogabeoefenaar is het een zoektocht hoe die zijn of haar yogabeoefening het beste in het dagelijks leven kan verwerken. Hoe kun je nou zorgen dat je steeds constructief bezig bent en ook op zo’n manier dat je het met gemak kunt volhouden?  Is het nou goed om een standaard ritme vast te houden of niet (altijd)?

De kans is groot dat je heel enthousiast uit je les komt. Je hebt weer gevoeld hoeveel energie je krijgt van goede beoefening en hoe heilzaam het voor je is. En dan neem je jezelf voor, dat je dit elke dag 2 keer thuis gaat doen… ’s ochtends en ’s avonds. En dat is natuurlijk een mooi voornemen, maar is dat iets wat nu al in jouw leven past? Of is het eigenlijk een beetje geweld om jezelf ertoe te dwingen om elke dag 2 keer een uur te oefenen? Moet jij je daardoor de rest van de dag haasten, om die 2 dagelijkse momenten van oefening vast te houden, of geeft het onrust in jouw gezin als je vaste momenten afdwingt? Voel goed of jou ritme op een natuurlijke manier in jouw leven past.

Dat hangt vooral af van het antwoord op 1 simpele vraag: In welke mate slaag je er al in om de Yamas en de Niyamas in jouw leven te verwerken? Als jij je bewust bent van het belang van de Yamas (met name de eerste 2, geweldloosheid en waarachtigheid) en je bent al goed op weg om daar steeds bewuster naar te leven, dan ontstaat er meer ruimte voor jezelf. Je hebt al geleerd om jezelf meer in acht te nemen, jezelf minder geweld aan te doen en je bent eerlijker naar jezelf en jouw omgeving geworden, waardoor je minder verplichtingen hebt en dus meer mag en minder moet. Er is minder stress in je leven en je verspilt minder energie aan bijzaken. Je bewaakt jouw eigen grenzen beter.

Als je dan wekelijks naar de les komt en dus steeds weer de heilzame, vitaliserende en verhelderende werking van die lessen ervaart, dan houd je door de week heen ook de behoefte vast om dat effect steeds vaker in jezelf op te roepen. Je hebt in de les geleerd hoe je goed thuis kunt oefenen en als er ruimte voor is, dan zal je dat vanzelf meer willen doen. En dan is het natuurlijk ook goed voor je om dat te doen.

Vanuit die ruimte is het ook goed om met jezelf een vast ritme af te spreken. Dat geeft je houvast en het maakt het makkelijker voor je om een patroon vast te houden. Het geeft een bepaalde stabiliteit aan jouw ontwikkeling. Dan ervaar je ook bestendige vooruitgang en dat motiveert je weer om er mee door te gaan.

Zoek dus steeds een ritme wat je ook echt kunt volhouden, wat realistisch is binnen de grenzen van het leven dat je nu leidt. En als je dan merkt dat dit ritme onvoldoende is om vooruitgang te boeken, ga dan terug naar de Yamas en Niyamas. Kijk goed wat er structureel in jouw leven zou kunnen veranderen om makkelijk ruimte te maken voor jouw beoefening. Zo kom je in een proces van permanente verbetering, waarin steeds meer ruimte voor jezelf ontstaat. Als je dan steeds weer ervaart hoe goed Asana, Pranayama en Meditatie voor je is, dan ga ja van nature die ruimte vullen met dat wat goed voor je is. Dan ga je meer oefenen, omdat je dat écht wilt. Dat is de volgorde voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Dus als jij jezelf hebt voorgenomen om dagelijks te oefenen en het lukt je niet, wordt dan zeker niet boos op jezelf en wees ook niet teleurgesteld. Die ervaring is gewoon informatie over hoe jij nu je leven hebt ingericht. Je voelt dat het beter voor je is om meer ruimte voor jezelf te maken. Als je vervolgens even niet ziet hoe je dat zou kunnen bereiken, vertrouw dan op jezelf. Je hebt nu het belang voor jezelf beseft, je zult vanzelf de komende weken en maanden in jouw eigen dagelijkse leven gaan herkennen waar de kansen voor ruimte liggen. Je zult bewuster gaan zien dat je hier en daar energie verspilt en dat je daar meer doelgerichtheid in kunt brengen, met minder verspilling van energie aan bijzaken en zo maak je elke dag een stapje in de goede richting. Dan ontwikkel je een natuurlijk ritme dat bij jouw leven en jouw lichaam past en dat gericht is op harmonie en constructieve ontwikkeling. Dan hou je ook het verlangen vast om in dat ritme te blijven. Het wordt een fundament onder je leven.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig