blogs

Reïncarnatie (3 van 3)

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Reïncarnatie (3 van 3)

Geen begin en ook geen einde

De meest gehoorde reactie op het gedachtengoed van reïncarnatie is, dat het op zich een geloofwaardig idee is, maar dat het moeilijk écht te bevatten is. Daardoor blijft het voor veel mensen als een geloof voelen en niet als een inzicht. En dat is een probleem, want daardoor praten mensen er wel over, maar gedragen ze zich er niet naar. Het keerpunt daarin wordt gevormd door het inzicht dat je een ziel bent en een lichaam hebt. Maar wat nou, als je dat nog niet in jezelf gerealiseerd hebt? Hoe kun je dan voortbouwen op dit gedachtengoed? Val dan terug op het rationele fundament, dat je gewoon kunt waarnemen:

Alles is energie en energie drukt zich uit in fysieke vormen in een oneindig proces van experimenten. De mate van succes komt tot uiting in twee aspecten: (1) In eerste instantie leidt succes tot expansie. Een levensvorm slaagt erin om zich sterk uit te breiden. (2) In tweede instantie wordt dat succes opgevolgd door een fase van bestendiging. Door groeiend bewustzijn wordt de levensvorm succesvoller in het vinden van een balans tussen de stuwende energie en de omgeving. Hierdoor wordt de continuïteit van de levensvorm beter gewaarborgd. Dit fenomeen zien we bij de exponentiële groei van de mens als levensvorm en het nu groeiende besef van het belang van duurzaamheid. Maar je hebt het ook kunnen zien bij de ontwikkeling van virussen. Nieuwe varianten zijn besmettelijker, maar minder dodelijk.

Er is dus een primaire drang tot leven en dat is een uitdijende kracht. Maar daarnaast is er een bestendigende kracht die steeds neigt naar het herstel van harmonie om zo continuïteit te waarborgen. Die kracht drukt zich uit als groeiend bewustzijn, dat zich ontwikkelt door de ervaring van oorzaak en gevolg. Dit hoef je niet te geloven. Dit kun je de hele dag om je heen waarnemen. Dit zijn werkzame natuurkrachten. Dit is liefde en intelligentie aan het werk. Voeg daaraan toe dat jij de innerlijke waarnemer bent van je eigen leven en dat jij je niet kunt herinneren dat die waarnemer er niet was. Dan heb je alle bouwstenen van het gedachtengoed van reïncarnatie rationeel vastgesteld.

Zo wordt reïncarnatie minimaal een aannemelijke hypothese. Zodra je dat accepteert ga je anders naar je eigen leven en naar het leven in het algemeen kijken. Je aanvaardt dan dat bewustwording de natuurlijke weg naar bestendiging is. Je begrijpt dan ook dat die bestendiging essentieel is, omdat bewustzijn groeit door de ervaring van oorzaak en gevolg. Hoe meer tijd daarvoor is, hoe meer bewustzijn zich kan ontwikkelen. Als je dit perspectief omarmt, dan ga je vanzelf geweldloosheid en waarachtigheid compromisloos vooropstellen in je leven. Dan ga je leven vanuit het besef dat we de Aarde niet alleen doorgeven naar onze kinderen maar ook moeten koesteren voor onszelf. Dat is het begin van een leven dat zich ontwikkelt op basis van het achtvoudige pad van Patanjali. Vanuit dit besef kun je niet anders dan de noodzakelijke stappen zetten om tot een samenhangend en vervullend leven te komen. Je leven wordt dan een proces van permanente verbetering.

Je wilt dan ook steeds weer terug naar meditatie, omdat je in meditatie in de werkelijkheid van eeuwige energie en groeiend bewustzijn kunt verblijven. Die terugkerende ervaring geeft je het besef dat het doel van jouw leven de bewuste ervaring van dat leven is. Dat geeft je vrede; vrede met je leven en vrede met jezelf.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Neem contact op! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

1 gedachte over “Reïncarnatie (3 van 3)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig