blogs

Wanneer is iemand een Yogi?

Wanneer is iemand een yogi?

Wanneer is iemand een Yogi?

Ervaar je nog verschillen?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Wat is een yogi?

Tegenwoordig hebben steeds meer yogabeoefenaren de neiging om zich “Yogi’s” en “Yogini’s” te noemen. Laten we eens kijken wat dat oorspronkelijk betekent.

Oorspronkelijk wordt iemand die Yoga beoefent een Sadhaka genoemd (en die doet Sadhana, yoga-beoefening). De letterlijke betekenis van het woord Yoga is éénwording. Wat daar precies mee bedoeld wordt, is in eerste instantie best lastig te begrijpen voor iemand die niet op de hoogte is van de Yogaleer. Zodra jij geboren wordt ervaar je afscheiding van jouw omgeving. Je ervaart dat jij bestaat in een omgeving en dus ten opzichte van anderen. Omdat jouw bewustzijn nog niet volledig ontwikkeld is, overkomt je van alles in dat proces, soms plezierig en soms pijnlijk.

Vanuit die ervaringen ga jij jouw persoonlijkheid ontwikkelen, zodat je steeds meer gewenste ervaringen krijgt en steeds minder ongewenste ervaringen. Dat lukt niet altijd even goed, omdat jouw bewustzijn nog niet het bevattingsvermogen heeft om het leven tot in detail volledig te doorgronden. In dat proces raak je gehecht aan de dingen die wel lukken en er komt een moment dat je die weer los moet laten en daardoor ontstaat lijden. Dat is het probleem van afgescheidenheid. Doordat jij je niet steeds verbonden voelt met jouw Ziel en met het leven als geheel, maar eigenlijk jouw leven leidt vanuit het perspectief van jouw persoonlijkheid ervaar je onvrede en pijn.

Waarom yogabeoefening?

Yogabeoefening is erop gericht om dat probleem van afgescheidenheid te herstellen door meditatie. Door jouw concentratievermogen te trainen leer je om jouw bewustzijn (aandacht) uit te breiden voorbij jouw persoonlijkheid en het contact met jouw Ziel te herstellen. Je wordt je bewust van het feit dat jij eigenlijk de toeschouwer bent van alles wat je ervaart en dat jouw lichaam met al zijn gevoelens en gedachten, jouw instrument is om bewuste ervaringen op te doen. Hierdoor ga je steeds bewuster voelen dat je verbonden bent met het grote geheel. Je gaat je ook steeds beter her-inneren wat jouw Zielsverlangen is. Je ontwikkelt de moed om daar naar te leven. Daardoor ontstaat een diep gevoel van enthousiasme, liefde en vrede.

Hoe beter je leert om innerlijk stil te worden, hoe dieper die ervaring van vrede wordt en hoe beter je dat gevoel door de dag heen vast houdt ongeacht de omstandigheden. Yogabeoefening (Sadhana) is het toepassen van de methode van het achtvoudige pad van Patanjali op alle aspecten van jouw leven om steeds meer harmonie en helderheid in jouw leven te brengen. Daardoor ga je bewustere keuzes maken en overkomt je minder. Dat leidt tot een leven in meer harmonie, liefde en vrede in een natuurlijke verhouding tot jouw omgeving. Je leeft vanuit natuurlijke verbondenheid en diep respect voor alles wat leeft. Je kunt in alle leven schoonheid zien en daar intens van genieten.

Yogi is een hoge titel

Yogi is van oorsprong een hele hoge titel. En voor jij jezelf zo noemt is het goed om te beseffen wat het echt is. Een Yogi is iemand die éénwording gerealiseerd heeft. Een Yogi heeft het hoogst haalbare dat De Yogaleer te bieden heeft in zichzelf gerealiseerd. Een ware Yogi ziet geen verschillen meer tussen zichzelf en zijn omgeving. Hij of zij beseft dat alles in wezen een verschijningsvorm van Het Leven is en is zich daar doorlopend van bewust. Hij of zij kan geen schade meer doen, omdat iedere vorm van schade als een schade voor het leven ervaren wordt en daardoor als schade aan zichzelf.

Een Yogi heeft geen gesprek met jou, want er is geen grens tussen zijn of haar bewustzijn en het jouwe! Hij voelt wat jij voelt en denkt wat jij denkt (als hij ervoor kiest om zijn aandacht daarop te richten). Hij heeft geen gesprek met jou, er vinden vele gesprekken tegelijkertijd in zijn bewustzijn plaats en hij of zij kan ervoor kiezen om zich daarop te richten. De ware Yogi is één.

Ben je wel een yogi?

Dus zolang je nog verschillen ervaart tussen gewenste en ongewenste ervaringen… zolang je nog voorkeuren hebt… is het misschien beter om jezelf beoefenaar te noemen. Het woord Yogi is eigenlijk gekaapt voor persoonlijke doelen. Jezelf een bijzondere titel geven is afscheiding en dus het tegendeel van éénwording. Je probeert verschillen te benadrukken in plaats van ze op te heffen. Als je dat dan in de praktijk ook nog eens niet waarmaakt dan klinkt het een beetje belachelijk. Vergelijk het met iemand die niet gestudeerd heeft en zichzelf ineens Professor gaat noemen

We zijn allemaal leerlingen

Tot op het hoogste niveau van onze opleiding blijven wij iedereen leerling noemen, ook de mensen die al 10 jaar de Meesteropleiding hebben afgerond en zelf allang leraar zijn… De ware Meester blijft altijd leerling. Het leven heeft dagelijks kansen voor ontwikkeling te bieden. Als je de verbinding met de leerling in jezelf dreigt te verliezen (ijdelheid), dan sluit jij je af voor de leerkansen van het leven. We wensen je toe dat je elke dag weer de schoonheid van het leerboek van Het Leven ervaart en daar volop de vruchten van plukt. Blijf goed luisteren naar de Stem van de Stilte.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig