blogs

Zin maken – Hoe doe je dat?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Zin maken – Hoe doe je dat?

Doe niks tegen je zin in

De eerste aanwijzing van de yogaleer is Ahimsa, geweldloosheid. En alle manieren om tegen je eigen wil of die van een ander in te gaan zijn vormen van geweld. Dus zou je kunnen denken dat je het advies krijgt om niets meer tegen je zin te doen. Dan krijg je toch bijna het idee dat al die yoga-beoefenaren alleen maar voor hun plezier leven… Maar kun je dan ooit nog wel iets bereiken? Zodra je iets verlangt dat ook maar gedeeltelijk buiten jezelf ligt, zul je ook met de wil van anderen te maken krijgen en ook met noodzakelijke taken die nou eenmaal verricht moeten worden om je plan te laten slagen. Hoe kun je voorkomen dat Ahimsa niet doorslaat naar vermijdingsgedrag?

Als kind heb je vast wel eens gedacht dat je er mee weg zou kunnen komen om alleen maar te doen waar je zin in hebt. Maar naarmate je ouder wordt en meer verantwoordelijkheden en verplichtingen krijgt word je steeds meer geconfronteerd met dingen die je moet doen, terwijl je daar eigenlijk geen zin in hebt. En daar moet je mee oppassen, want structureel meer moeten dan mogen is chronische stress en dat is niet goed voor je. Het is dus belangrijk om daarbij stil te staan. Hoe kun je al die noodzakelijke taken in het leven een plek geven waar ze je niet in de weg zitten?

Sta eens stil bij de vraag “heb je er eigenlijk wel zin in?” en verschuif die dan eens naar “zie je de zin ervan in?” en dan zul je merken dat het al makkelijker wordt. Want wie is eigenlijk degene die ergens geen zin in heeft? Dat is natuurlijk je ego. Die protesteert, omdat de ijdelheid van het zelfbeeld wordt aangetast zodra er iets moet worden gedaan dat niet in het ideaalbeeld past. Die persoonlijkheid voelt zich eigenlijk een beetje te goed voor dingen waar die ‘geen zin in heeft’. Maar als je die persoonlijkheid even op het tweede plan zet en jouw aandacht verlegt naar jouw hogere wil, naar de idealen van jouw leven, naar je zielewens, dan merk je al snel genoeg dat jij je hand niet om draait voor een rotklusje. Je doet het fluitend, omdat je ziet dat het bijdraagt aan jouw zielsverlangen. En daar ligt de sleutel. Jouw persoonlijkheid heeft voorkeuren en afkeuren en je bent voorgeprogrammeerd om je naar die voorkeuren te richten en met een grote boog om de afkeuren heen te lopen. Zodra de praktijk dat uitgangspunt op de proef stelt heb je stress. Maar zodra je dat gaat relativeren, zodra je kunt glimlachen om jezelf en steeds helderder hebt waar het echt om draait in je leven, wordt alles makkelijker. Zodra je in gaat zien dat jouw leven draait om liefde en vrijheid en je slaagt erin om al jouw dagelijkse taakjes in verband te brengen met die 2 krachten, dan ga je moeiteloos door het leven.

Als jij van iedere verplichting kunt zien dat die daadwerkelijk bijdraagt aan jouw vrijheid en aan het welbevinden van de mensen waar jij een liefdevolle relatie onderhoud, én je voelt je geliefd doordat je dat doet, dan doe je het allemaal met liefde. En als dat eens een keer niet lukt, kijk dan eerst goed naar je zelf. Misschien ben je gewoon even moe en grijpt de persoonlijkheid de kans om te schitteren op jouw podium en dan is het goed om weer even wat afstand te nemen. Maar het kan ook zijn dat je merkt dat je veel energie kwijt bent aan zaken waarvan je echt niet kunt inzien hoe ze bijdragen aan de liefde en vrijheid in jouw leven. Laat het dat dan even goed op je inwerken en als je dan terug blijft komen bij die conclusie, dan is het helder: Als je er echt geen zin in kan herkennen; stop er dan gewoon mee. Je bent helemaal goed zoals je bent en jouw leven is veel te kostbaar om te verspillen aan zaken die op geen enkele wijze bijdragen aan de liefde en vrijheid van jou of van de mensen waar je van houdt.

Blijf goed naar jezelf luisteren. Zoek steeds weer de heilzame stilte. Mediteer met regelmaat. Je weet het allang. Blijf her-inneren en ont-moeten.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig