blogs

Verantwoordelijkheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid is voor veel mensen een lastig onderwerp. De meesten van ons beseffen wel dat het van belang is om verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen, maar aan de andere kant kan het ook echt een zware last voor ze zijn.

Zodra jij je verantwoordelijk gaat voelen loop je tegen de grenzen van jouw invloed aan. Je merkt dat je met de beste wil van de wereld de uitkomst van de processen om je heen weliswaar kunt beïnvloeden, maar niet bepalen. En daarom leidt dit gevoel van verantwoordelijkheid juist bij mensen die bewust proberen te leven regelmatig tot een gevoel van falen, schuld en schaamte. En dat is niet terecht.

Verantwoordelijkheidsgevoel is besef van invloed, niet meer en niet minder. Je bent je bewust van het feit dat jouw handelen gevolgen heeft. En je probeert daarin zo min mogelijk schade te doen. Dat is goed voor jezelf en voor jouw omgeving. Jouw drang tot het nemen van verantwoordelijkheid kan op 2 manieren ontsporen:

  1. Je overtuigt jezelf ervan dat jouw verantwoordelijkheid verder strekt dan jouw invloed. Je vindt dat je bepaalde krachten zou moeten beheersen, terwijl dat helemaal niet van je gevraagd kan worden. Dat is dus gebrek aan overgave. Ishvara Pranidhana, de vijfde Niyama, beschrijft dat gebrek aan erkenning van krachten die groter zijn dan jijzelf onvermijdelijk lijden tot gevolg heeft. Oefen dus jouw realiteitszin. Je bent geen Don Quichote.

  2. Het kan ook zijn dat jouw ‘verantwoordelijkheidsgevoel’ eigenlijk een vermomde versie van bemoeizucht is. Je hebt een oordeel over de huidige gang van zaken en zou graag willen dat het anders gaat. Die neiging komt heel vaak voort uit liefde. Je ziet bij iemand waar je om geeft gedrag dat ongewenste gevolgen kan hebben. En je kunt jouw neiging om in te grijpen niet beheersen. Dan denk je dus eigenlijk voor een ander, terwijl jouw oordeel gekleurd is door jouw mening. Dan ben je dus niet helemaal zuiver. Saucha, de tweede Niyama, leert ons dat de ontwikkeling van Zuiverheid, het vermogen om niet te oordelen, een heel belangrijke stap is op weg naar tevredenheid en uiteindelijk vrijheid. Oefen jouw eerlijkheid naar jezelf. Handel je echt volledig uit liefde voor de ander, of ben je eigenlijk gekleurd door jouw eigen opvattingen en ervaringen? Wees in dat geval heel voorzichtig in jouw handelen.

 

Consequente beoefening van Raja Yoga maakt dat je steeds meer besef ontwikkelt. Je gaat bewuster leven. Dat zegt niet dat je de problemen van de hele wereld op je schouders moet nemen. Voor je het weet heb jij jezelf belast met van alles en nog wat en slaat vermoeidheid toe. En dat beperkt jouw vermogen om bewust te leven…

Uiteindelijk heb je maar één verantwoordelijkheid, zowel naar jezelf als naar anderen: ontwikkel steeds meer liefdevolle helderheid en leer om dat onvoorwaardelijk uit te drukken in alles wat je doet. Dan zul je merken dat jouw relatie met jezelf en met jouw omgeving steeds meer door die gevoelswaarde beheerst wordt. Je wordt daardoor steeds eerlijker, duidelijker en vrijer. En dan zul je zien dat mensen graag bij je komen voor wijze raad. En dat is prima. Je maakt ze deelgenoot van jouw helderheid en weet dat op een eerlijke en liefde volle manier aan ze over te dragen. Daardoor zien ze hun eigen problemen beter en komen ze tot inzicht wat voor hun op dit moment de juiste handeling is. En het is prachtig als je dat voor je medemens kunt doen. Maar dat is iets heel anders dan in hun plaats treden en voor ze gaan handelen!

Dat is de verwarring die veel mensen hebben bij verantwoordelijkheidsgevoel. Neem niet de lasten van anderen op jouw schouders. Geef ze alle helderheid en liefde die je te bieden hebt en help ze daarmee om weerbaarder te worden voor hun eigen problemen. Maar jij kunt de problemen van anderen niet oplossen. Het is hun karma en de oplossing ligt buiten jouw invloedssfeer. Het is prachtig als je het lijden van anderen kunt verzachten en vanuit een liefdevolle levenshouding zal je daar ook altijd naar streven. Maar zorg dat jouw helderheid niet wordt beperkt door jouw drang om je ermee te bemoeien. Want dan wordt het steeds moeilijker om jouw heldere en liefdevolle levenshouding vast te houden en dan lukt het dus ook niet meer om anderen te helpen.

Bewuste beoefening van de Yamas, Niyamas, Asana en meditatie is hét recept voor de ontwikkeling van een stabiele, heldere en liefdevolle levenshouding en de weg naar vrijheid. Richt je daarop en daarmee heb je automatisch jouw waarde voor jouw omgeving maximaal verhoogd. Dat is de blijvende vorm van verantwoordelijkheidsgevoel die je de rest van je leven kunt volhouden.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig