blogs

De kans van de crisis

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

De kans van de crisis

Iedere ervaring kan leerzaam zijn…

Ieder mens ervaart deze tijd van virus-crisis en lockdown op zijn of haar eigen manier. De meest gehoorde reacties lopen van ‘raar’ tot ‘zwaar’.  Laten we eens stil staan bij de mensen die het als ‘zwaar’ ervaren. Sommige van hen hebben daar een aanwijsbare reden voor; ze zijn zelf kwetsbaar, of hun naasten lopen een relatief hoog risico of ze hebben dierbaren verloren. Dat is natuurlijk een tegenslag, waarvan de verwerking tijd nodig zal hebben.

Maar er zijn ook veel mensen die de crisis als zwaar ervaren, zonder dat daar een objectieve aanleiding toe is. Ze zijn gezond en vitaal, worden doorbetaald en hun naasten maken het goed. Rationeel gezien is er eigenlijk geen persoonlijk probleem, maar toch voelen ze deze tijd als een grote belasting. Als je dit zo ervaart, is het van belang om de oorzaak te doorgronden. Dan kun je het een plek geven en daardoor groeit jouw weerbaarheid.

Waar komt dit gevoel van belasting vandaan en hoe kun je dan jezelf helpen om dit te overwinnen?

Iedere gevoel van crisis komt voort uit een beproeving van de persoonlijkheid. Je leeft in een spanningsveld tussen voorkeuren en afkeuren. Daarin heb jij jouw eigen en unieke aanpak gevonden om jouw voorkeuren zoveel mogelijk te realiseren en de afkeuren te vermijden. Dat is volkomen subjectief. De voorkeur van de één is een afkeur van de ander. Je hebt een overlevingsstrategie, die je zekerheid lijkt te bieden. Je ervaart een crisis als je met omstandigheden wordt geconfronteerd, waarin jouw normale overlevingsstrategie, niet meer werkt. Dan valt je normale gevoel van zekerheid weg en dat is belastend voor jouw persoonlijkheid.

De persoonlijkheid heeft de neiging om te hechten aan zaken die tijdelijk zijn. Dat weet je eigenlijk wel, maar dat wil je niet. Het geeft je rust om te geloven dat alles bij het oude kan blijven. Maar de enige zekerheid die we hebben is verandering. Alles verandert altijd en de natuur neigt naar herstel van evenwicht. We hebben lang willen geloven in de maakbaarheid van het bestaan en de natuur wijst ons er nu op dat er krachten werkzaam zijn die groter zijn dan wij. Daar kun jij je dus maar beter aan overgeven. De persoonlijkheid verzet zich daartegen en dat is pijnlijk. De remedie is dus om jouw verzet te staken. Stel vast dat de situatie is zoals die is en richt jouw aandacht op de vraag hoe je de nieuwe situatie positief kunt inzetten. Uiteindelijk willen we allemaal liefde en vrijheid. Beiden zijn onder alle omstandigheden onmiddellijk beschikbaar, maar onze persoonlijkheid ziet dat niet altijd. Dus als je dat ervaart, richt je aandacht dan naar binnen. Jouw innerlijke waarnemer heeft het onderscheidingsvermogen om te zien dat het allemaal goed komt. We gaan door een proces van verandering. Daarin zullen we oude zekerheden loslaten en nieuwe fundamenten voor groei gaan vinden. Verandering leidt altijd weer tot creativiteit. Wij mensen zijn vindingrijk. We gaan nieuwe combinaties maken en dat leidt tot meer mogelijkheden, meer vrijheid. Zo gaat dat al eeuwen en zo zal het ook nu weer gaan.

Dus staak je verzet, voel de vrede en vrijheid in jezelf. Geniet van alles wat je wel hebt en besef dat iedere crisis tijdelijk is. Blijf in je ritme van beoefening. Doe Asana en mediteer voldoende. Dat geeft je houvast in turbulente tijden én het is goed voor je weerstand. Twee vliegen in één klap, wat wil je nog meer?

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Voorbij de angst

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig