blogs

Het brein heeft geen rem

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Het brein heeft geen rem

En daarom moet het lichaam het verduren

We kennen allemaal wel het gevoel waarbij je in je hoofd maar door maalt. Je maakt je ergens zorgen over en je blijft maar piekeren of bent ergens over gefrustreerd en je kunt het niet loslaten. Je ligt ergens wakker van. Je kunt niet stoppen met denken. Uiteindelijk word je moe en dan val je in slaap. Zodra je wakker wordt begint het weer. Het is een ervaring die je leert, dat jouw brein geen rem heeft, althans je hebt hem nog niet gevonden. Op zo’n moment besef je dat ook duidelijk. Hoe vaak heb je iemand niet horen verzuchten dat hij of zij dat malen wilde stoppen?

Wat de meeste mensen minder goed beseffen, is dat dit onvermogen om het denken te stoppen of te richten, je in alles parten speelt. Het zit je in de weg bij iedere vorm van verlangen of angst. Je blijft er maar aan denken.

In de praktijk worden we gedreven door angsten en verlangens en voor de meeste mensen geldt dat het brein daar de drijvende kracht in is. Net zo lang tot het lichaam grenzen stelt. Als je te lang wakker ligt val je in slaap. Als je te lang stress ervaart krijg je fysieke klachten, omdat de spanning in je lichaam wordt opgeslagen. Als je maar blijft toegeven aan prikkels word je uiteindelijk door je lichaam gestopt. Dat kun je de hele dag om je heen zien en in jezelf ervaren. Of het nou (over)vermoeidheid is of hoofdpijn, of rugpijn, of overgewicht of iets wat ernstiger is en meestal voortkomt uit langdurigere overbelasting; het zijn allemaal voorbeelden van mentaal geweld dat een fysieke weerslag heeft.

Het is dus van groot belang dat je hier grip op krijgt. Gelukkig kun je dat leren. In onze opleiding bouwen we dat op van concentratie, naar meditatie en uiteindelijk naar contemplatie. Dan ben je standvastig gegrondvest in het perspectief van jouw innerlijke waarnemer bij alles wat je doet. Je moet dat wel opbouwen. Voor de meeste mensen geldt dat ze tientallen jaren negatieve mentale gewoontes hebben ontwikkeld. Daar kun je trouwens niets aan doen. Zo ben je gevormd door de samenleving waar je deel vanuit maakt.

Op zich is het niet moeilijk; je moet alleen wel oefenen. Dat geldt voor iedere vaardigheid die jij je eigen wilt maken. Er is een soort vuistregel dat je ongeveer 10.000 uur moet oefenen om ergens echt goed in te worden; zo goed dat je het gedachteloos kunt doen. Besef dat iedere volwassene zeker 10.000 uur ervaring heeft in het reageren op en toegeven aan prikkels. Om daar een vervangende vaardigheid bij te ontwikkelen, waarbij je leert om dat proces van actie-reactie bewust te doorbreken, kost dus tijd. Maar het is echt een doorbraak in jouw leven als je die moeite doet. Daarbij moeten we een belangrijk misverstand uit de Wereld helpen. Door jezelf te trainen in meditatie ben je niet bezig om jouw gedachten te verdringen. Je leert om jouw gedachten te richten op een constructieve en essentiële gevoelswaarde. Je raakt vervuld van een gevoel van helderheid, enthousiasme, liefde en uiteindelijk vrede. Die ruimte ontstaat, omdat je ervoor kiest om alle bijzaken (al is het maar tijdelijk) te negeren. Wat zijn dan bijzaken en wat zijn hoofdzaken? Dat is heel eenvoudig: al het tijdelijke is een bijzaak en al het eeuwige is de hoofdzaak. Verdeeldheid is de bijzaak en verbondenheid is de hoofdzaak. Beperking is de bijzaak en vrijheid is de hoofdzaak. Uiteindelijk willen we allemaal Liefde en Vrijheid. En je kunt leren om onder alle omstandigheden in dat besef van vrijheid en onvoorwaardelijkheid te leven. Daar gaat het om. Je bent helemaal goed, zoals je bent. Je hoeft er niets aan toe te voegen, maar het mag wel. Gewoon lekker blijven oefenen. Veel succes.

 Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig