blogs

Twee wegen naar een vervuld leven

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Twee wegen naar een vervuld leven

Hoe breng jij jouw wens in de praktijk?

Het is je vast wel eens opgevallen dat de ene persoon op een andere manier leert en creëert dan de ander. Je bent met iemand in gesprek en het lijkt wel of je op een andere golflengte werkt dan die ander. Je kijkt vanuit een ander perspectief naar de werkelijkheid.

Natuurlijk zijn er vele varianten van dit fenomeen en dat kun je dagelijks waarnemen. Iedere persoonlijkheid heeft zijn eigen voorkeuren en afkeuren en daardoor heeft die ook zijn of haar eigen manier om zich te manifesteren. Maar als je wat dieper kijkt zijn er patronen te herkennen in de wijze waarop mensen hun eigen processen vormgeven.

In september verscheen op Medium een artikel van Jessica Stillman naar aanleiding van psychologisch onderzoek over 2 verschillende vormen van genialiteit. [Klik hier om naar het artikel te gaan]. Het onderzoek richt zich op bekende genieën, maar Yogabeoefenaren weten dat genialiteit een ingeving is van universele waarheid en dat we allen door meditatie toegang hebben tot die genialiteit. Toch zijn er op hoofdlijnen 2 routes om jouw bezieling tot realiteit te brengen: 

  1. De route van wil, liefde, schoonheid en ideaal (Stillman noemt deze groep experimentalisten; ze leren vooral door te experimenteren en vanuit hun ervaringen verbanden te gaan zien). Je voelt je ergens mee verbonden, wilt daaraan bijdragen om samen aan een hoger ideaal te werken. Deze mensen zijn volgens het genoemde onderzoek vaak wat meer laatbloeiers.

  2. De route van wil, intelligentie, kennis en orde/systeem (Stillman noemt deze categorie conceptualisten; ze komen tot een abstract en voor hen wezenlijk inzicht, waar ze doelgericht op voortborduren om zo dat heldere inzicht te verwezenlijken). Deze groep heeft (wederom volgens hetzelfde onderzoek) de neiging om jong te pieken en vanuit die piek op niveau te blijven of af te vlakken.

Laten we eens wat beter naar beide stromen kijken. Het kan je helpen om in je leven besef te ontwikkelen welke route het beste bij je past. Het artikel kijkt naar genieën, maar dit is ook relevant voor je als je zelf niet het gevoel hebt dat je een genie bent. Dat ben je wel, maar dat heb je dan nog niet ontdekt. Liefde en Intelligentie zijn twee wegen naar verbinding. Liefde realiseert zich dat verbondenheid en onvoorwaardelijkheid de essentie van Het Leven is.  Intelligentie is de kracht die de verbondenheid in de vorm herkent en tot uitdrukking brengt. Ga maar na; als jij een beroep doet op jouw intelligentie, dan ben je op zoek naar verbanden. Je wilt de verbondenheid (van mensen of gebeurtenissen) in de praktijk herkennen.

De mensen die makkelijker functioneren vanuit liefde als uitgangspunt, zullen dat steeds als vertrekpunt nemen voor alles wat ze doen. Ze zullen het beste functioneren in een omgeving waarin onvoorwaardelijkheid het fundament is. Van daaruit zullen ze langzaam maar zeker steeds meer schoonheid in hun werkelijkheid gaan brengen om zo hun leven in lijn te brengen met hun Ideaal. Overgave aan het Hogere is van nature een drijvende kracht in deze groep. Geweldloosheid is hun grondhouding. Gevoel is de kracht, maar hechting is de valkuil.

De andere groep, is meer gericht op de ontwikkeling van intelligentie. Deze groep zal makkelijker functioneren vanuit een houding van waarheidlievendheid. Overgave ontstaat voor dit type mens door begrip. Dat ontstaat door de ontwikkeling door kennis en ervaring bij elkaar te brengen. Intellect is de kracht, maar (subtiel) geweld is de valkuil.

In onze opleiding leer je langzaam maar zeker beide routes in jezelf te herkennen. Niemand is volledig op 1 route gefixeerd, maar je kunt wel in jezelf een aanleg ontdekken. Door zelfstudie en meditatie ontdek je hoe jij moeiteloos jouw verlangens in de praktijk kunt brengen en hoe je die kunt verbinden aan jouw gevoel van zingeving. Je gaat ook steeds sneller zien waar moeite en inspanning op de loer liggen en je leert om dat op een steeds subtieler niveau te vermijden zonder dat jouw hogere verlangens daardoor worden beperkt. Zo werk je steeds bewuster aan een vervuld leven in vrijheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig