blogs

Voel je de vrijheid?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Voel je de vrijheid?

Gun het jezelf

De beoefening van Raja Yoga is gericht op het bereiken van vrijheid door onderscheidingsvermogen (Moksha door Viveka). Voor iemand die voor het eerst kennis maakt met de Yogaleer roept dat vragen op. We leven in een vrij land en we hebben allemaal een vrije keuze, maar toch gedragen we ons daar lang niet altijd naar.

Kortom, het lijkt een simpel doel, maar anderzijds is het ook verwarrend. Laten we daar eens wat beter naar kijken.

Laten we met de deur in huis vallen. Je bent vrij, maar je beseft dat niet. Dus gedraag jij je daar ook niet naar. Ga maar eens na:

  1. Hoe vaak gebeurt het, dat je niet de ruimte voelt om te doen wat je zou willen doen?

  2. Hoe vaak gebeurt het, dat jij je verplicht voelt om te doen waar je geen zin in hebt?

  3. Hoe vaak gebeurt het, dat je twijfelt aan jezelf? Of je wel aan de verwachting van anderen voldoet en of je aan je eigen verwachtingen voldoet?

Dat overkomt ons allemaal met regelmaat. En dat vinden we heel normaal. Toch gaan we er ook onder gebukt. Grote groepen mensen hebben last van chronische vermoeidheid en stress. Dat zijn de gevolgen van meer moeten dan mogen; van gebrek aan vrijheid dus. En daarom is voor jezelf belangrijk om te onderzoeken hoe jij jouw eigen vrijheid kunt vergroten. 

Daarvoor is het van het allergrootste belang dat je 1 ding beseft:

Het enige dat jou gevangenhoudt is jouw zelfbeeld.

Door jouw eigen (vaak onbewuste) overtuigingen, door jouw relatie met jouw omgeving en jouw opvoeding, heb jij een beeld van jezelf gecreëerd. Je stelt eisen aan jezelf en je hebt het gevoel dat jouw omgeving dat ook doet. Je wilt net als iedereen geliefd zijn; je geliefd voelen en je bent bang dat je daarvoor aan bepaalde eisen moet voldoen. Dat is het grootste misverstand van het leven en daarmee het grootste drama van het leven. Want liefde is toch onvoorwaardelijk? Er is geen oordeel. Jouw leven is jouw onvoorwaardelijke uitnodiging om jouzelf te realiseren. Jouw leven biedt je de ruimte om de ervaringen op te doen die door jouw zielsverlangen zijn ingegeven.

DE sleutel naar vrijheid is om een liefdevolle relatie met jezelf te ontwikkelen. Als jij diepe waardering en respect voor jezelf voelt, zal je niet meer toestaan dat anderen hun eisen vanuit hun eigen zelfbeeld aan jou opleggen. En je zult dan ook niet de behoefte voelen om anderen iets op te leggen. Dat is de essentie van de eerste aanwijzing van De Yogaleer (geweldloosheid in gedachte, woord en daad). In de praktijk lukt dat niet zo goed. Hoeveel kinderen gaan er niet gebukt aan de mislukte ambities van hun ouders? Die kinderen (van 8 tot 88 jaar!) moeten bereiken wat hun ouders niet gelukt is. Dat is geen vrijheid en dat is geen onvoorwaardelijke liefde. Dat is zelfprojectie vanuit een beschadigd zelfbeeld. En dat is een kettingreactie die zich generaties lang kan uitstrekken… 

Wat heeft dat nou met onderscheidingsvermogen te maken? Waarom moet je onderscheidingsvermogen ontwikkelen om tot vrijheid te komen? Dat is heel eenvoudig: zodra je onderscheid kunt maken tussen dat wat van de persoonlijkheid is (al het tijdelijke) en dat wat van de Ziel is (al het tijdloze), dan heb je het bewustzijn ontwikkeld om te zien dat jouw Ziel voor eeuwig en onvoorwaardelijk van jou houdt en dat jouw persoonlijkheid onderdeel is van jouw grote plan op weg naar zelfrealisatie. Jouw persoonlijkheid is jouw manier om je best te doen. Daar mag je net zo lang aan sleutelen tot je diepe vrede voelt in jezelf en met jezelf.  Voel de waardering voor jezelf en koester jouw vrijheid. Zorg goed voor jezelf, dan kun je vanuit vrijheid ook goed voor anderen zorgen (als je zin hebt… want je bent al vrij. Je hoeft niks en je mag alles).

Blijf goed naar jezelf luisteren. Zoek steeds weer de heilzame stilte. Mediteer met regelmaat. Je weet het allang. Blijf her-inneren en ont-moeten.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig