blogs

De wisselingen van het denken

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

Het stilleggen van de wisselingen van het denken

Zo eenvoudig is het

Patantjali heeft de essentie van De Yogaleer als methode voor innerlijke vrede en vrijheid vastgelegd in zijn Sutra’s. Hij beperkt zich daarmee tot de wezenlijke eenvoud van het leven, zonder oordeel of kleuring. Als je net begint met Yogabeoefening en je nog een beetje druk in je hoofd bent, dan kan het best lastig zijn om te begrijpen wat Patanjali bedoelt met zijn aanwijzingen.

Laten we beginnen met het woord Yoga. Dat betekent letterlijk éénwording. Het is voor veel mensen niet direct duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Toch is dat een makkelijk te herkennen principe. Als jij iets echt wilt doorgronden, moet je het doorleven. Als jij een taal vloeiend wilt leren spreken, moet je in een land gaan wonen waar die taal de moedertaal is. Je moet je erin onderdompelen. Je moet er één mee worden. Als je ergens één mee wordt, dan benader je het niet meer alleen mentaal. Je voelt wat er bedoeld wordt. Je herkent het gevoel. Je gaat de nuances begrijpen. Ieder proces van toegewijde bestudering van welk onderwerp dan ook verlangt éénwording met dat onderwerp.

Patanjali zegt vervolgens dat eenwording tot stand gebracht wordt door het stilleggen van de wisselingen van het denken Dat lijkt in eerste instantie vreemd, maar als je even terugvalt op jouw eigen ervaringen, dan zul je al snel zien dat het klopt. We kennen allemaal momenten van helderheid. Dat zijn momenten waarop je ineens iets begrijpt, waar je al tijden over nadenkt. Zo’n helder moment heeft 2 kenmerken die steeds weer terugkomen:

  1. Een inzicht komt niet voort uit intense gedachten, maar ontstaat juist bij de gratie van de afwezigheid van gedachten. Ga maar na. Wanneer ben je het meest helder? Als je haast hebt en onder druk een keuze moet maken, of op het moment dat je in het bos wandelt of onder de douche staat? Of als je op een kussen mediteert, zoals je dat bij ons geleerd hebt … ? Natuurlijk dat laatste.

  2. Een helder moment van inzicht leidt altijd tot de conclusie dat iets, waarvan jij dacht, dat het ingewikkeld was, ineens heel eenvoudig blijkt te zijn. Je ziet de wezenlijke eenvoud van het vraagstuk. Je wordt één met dat vraagstuk. Het kent geen geheimen meer voor je.

Deze eerste en belangrijkste aanwijzing van Patanjali legt het fundament voor de beoefening van Raja Yoga. Je erkent dat je beter functioneert vanuit innerlijke stilte en je beseft dat de training van de geest de enige weg naar helderheid is. Gedachten zijn reacties op prikkels, die vertroebeld zijn door eerdere ervaringen en onbewuste overtuigingen. Daar komt geen zuiver inzicht uit voort.

Als je de aanwijzing van Patanjali volgt, dan ontdek je dat jouw intuïtieve intelligentie én jouw geheugen toegankelijk worden vanuit innerlijke stilte. Het mooie is dat je kunt leren om onder alle omstandigheden die innerlijke rust en stilte te ontwikkelen. Dat geeft je meer ruimte voor jezelf en je ontwikkelt een moeiteloos leven, omdat je een scherp onderscheid kunt maken tussen hoofd- en bijzaken.

Als je dat ervaren hebt door een goed te mediteren, zoals je dat bij ons in de opleiding leert, dan ervaar je de kracht van de stilte. Dan wil je niet anders meer. Dan ga je afspraken met jezelf maken, om met regelmaat jouw innerlijke stilte te onderhouden, omdat je de weldaad van overzicht en innerlijke rust niet meer wilt missen. Dat is het geweldige effect van meditatie. Je kunt op ieder moment vanuit jouw innerlijke waarnemer in alle helderheid naar ieder vraagstuk kijken. Je ziet de wezenlijke eenvoud en maakt een bewuste keuze, vanuit inzicht in de consequenties van jouw handelen.

Dat is de waarde van Raja Yoga.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig