blogs

Ontspanning in de inspanning

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Ontspanning in de inspanning

Ontwikkel vertrouwen

 

Asana is het onderdeel van Yogabeoefening dat betrekking heeft op de fysieke oefeningen. Dat is het deel dat het meest bekend is. Op sociale media is een niet aflatende stroom van mensen te zien die hun kunsten vertonen. Toch is Asana maar 1 van de 8 aspecten van Yogabeoefening en gaan maar 3 van de 196 zinnen, waarin Patanjali de methode van Raja Yoga beschrijft, over Asana.

Dat neemt niet weg dat het een belangrijk onderdeel is en dat die 3 aanwijzingen van Patanjali ook alle 3 van groot belang zijn. Jouw lichaam is jouw voertuig. Vitaliteit, kracht en souplesse zijn van doorslaggevend belang voor alles wat je eventueel zou willen doen.

Een van de aanwijzingen van Patanjali met betrekking tot dit onderwerp is (Deel II Sutra 47):

“Door ontspannenheid van de inspanning en door meditatie op het ‘Eindeloze’ (gaat men de lichaamshouding beheersen)”.

Als jouw aandacht wordt afgeleid door de ongemakken waar de houding mee gepaard gaat, leg je de nadruk op die ongemakken. Jouw brein zal reageren met afkeur en verzet. Dat zal jouw stabiliteit ondermijnen. Als jij een houding stabiel wilt kunnen uitvoeren zal je juist het tegendeel moeten doen. Richt jouw aandacht op het zoveel mogelijk loslaten van de inspanning. Probeer de houding vast te houden met minimale inspanning. Vertrouw erop dat jouw lichaam beter instaat is om die houding vast te houden zonder jouw mentale bemoeienis.

Dat kun je al ervaren met een makkelijke houding. Stel je eens voor dat jij al jouw aandacht nodig zou hebben met staan, lopen of zitten. Dan zou je de hele dag nergens toe komen en je zou snel uitgeput raken. Jouw lichaam regelt dat gewoon. Dat is de intelligentie die in jouw lichaam besloten is en die gebruik je de hele dag. Normaal gesproken vertrouw je daar blindelings op. Ontwikkel dat vertrouwen ook in Asana. Het is niet alleen een fysieke oefening, het is ook een mentale oefening om zoveel mogelijk los te laten en vertrouwen in je lichaam te ontwikkelen.

Deze ogenschijnlijke tegenstelling van ontspanning in de inspanning geeft jou misschien wel de belangrijkste aanwijzing voor beheersing van alles wat je wilt. Dit geldt niet alleen voor fysieke houdingen, maar voor iedere handeling die je uitvoert. Zeker als er veel van iets afhangt (voor jouw gevoel), als je sterk emotioneel betroken bent bij iets, dan heb je de neiging om een beetje een control freak te worden. Je wilt de uitkomst beheersen, terwijl je eigenlijk best weet dat dit nooit volledig kan. Dat geeft je dan weer stress. Probeer dan los te laten en te vertrouwen op de werkzaamheid van de natuurlijke krachten, waar jij deel van uit maakt. Vertrouw op bewustzijn. Als jij met zuivere intenties iets in gang hebt gezet en dat zorgvuldig op een stabiel fundament hebt gebaseerd, dan werkt de tijd in jouw voordeel. Het helpt niet om aan een boom te trekken als je hem wilt laten groeien. Geef het tijd, verzorg hem goed en ontspan je in de inspanning. Vertrouw erop dat het goed komt als je zorgvuldig doet wat nodig is.

Blijf Asana beoefenen voor jouw vitaliteit, evenwichtigheid en als voorbereiding voor meditatie. Dan kun je steeds naar binnen keren om vanuit helderheid te zien waar je los kunt laten, zonder dat de uitkomst in gevaar komt en dan kun je ook zien waar nog wat voeding nodig is. Dat kun je dan zorgvuldig en doelgericht inzetten met minimale inspanning. Ontspan. Het komt goed.

 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig