blogs

Geweldloosheid | De eerste yama in Yoga | Een complete uitleg

Het achtvoudige pad van Patanjali en ook Raja Yoga heeft tot doel om jou naar een steeds grotere helderheid en vrijheid te brengen. De eerste stap van dit achtvoudige pad zijn de vijf yama’s. De allereerste yama en daarmee ook het grote fundament van alle vervolgstappen is geweldloosheid, het heet Ahimsa in het Sanskriet. 

Er zijn vijf yama’s of weigeringen:

  • Ahimsa – Geweldloosheid
  • Satya – Waarachtigheid
  • Asteya – Niet stelen
  • Brahmacharya – Beheersing over (seksuele) energie
  • Aparigraha – Begeerteloosheid 

We gaan eens kijken naar geweldloosheid. Want als je geweldloosheid niet begrijpt en niet respecteert, komt er van de rest ook weinig terecht. ‘A’ betekent niet en ‘himsa’ is geweld. We leggen je direct bij les 1 uit waarom dit de belangrijkste herschikking is van je leven als je Yoga wilt bereiken. 

Alle kennis is al aanwezig in de mens zelf

Volgens de samkhya filosofie is alle kennis die we zoeken al aanwezig in het binnenste van ieder mens. Als er geen breuken zijn, komt de kennis vanzelf aan de oppervlakte. Liefde is de sleutel, verbinding. Rustige aandacht voor kinderen, geeft gelukkige kinderen. Ze voelen zich veilig. Aandacht voor jezelf maakt dat je rustiger wordt en verwerkt.    

Een yama is een weigering. Je weigert in dit geval geweld. Deze weigering is geen opgelegde regel. Het is een aanwijzing om richting het doel van meer vrijheid en helderheid in het leven vooruit te komen. Het is aan jou zelf om te onderzoeken welke rol geweld en stress speelt in jouw leven en daar vervolgens bewuste keuzes in te maken. Door de weigering ontstaat er ruimte om (onder)bewuste patronen om te buigen naar een meer gewenst resultaat. 

Geweld kan heel duidelijk aanwezig zijn maar ook heel subtiel. Het kan bewust en onbewust gepleegd worden. Geweld herken je aan een duidelijk signaal en sta er even bij stil als je dit leest. Het signaal is: pijn. Dit kan zowel fysieke pijn zijn. Emotionele of mentale pijn. Dat is nog veel erger en duurt veel langer. Door pijn toe te staan in een herhalingsmodus stomp je af. Je zult een naar en boos mens gaan worden. Dat is niet de bedoeling toch?    

Ahimsa leert dat het weigeren van geweld verstandig is

Hoe meer geweld in je leven des te meer er angsten ontstaan. Je ziet het niet meer zo helder. Alle verstoringen veroorzaken verdichting. Je begrijpt niet meer wie je bent. Het overheersende gevoel is angst. Veel angsten bij elkaar geeft flinke spanning. Dit noemen we duisternis. Er is geen juist beheer meer over het verloop van het leven. Dit uit zich als stress, twijfel, vrees, paniek, boosheid en fobieën. Er komen verslavingen aan middelen van allerlei soort. De controle over het leven is ver te zoeken.  

Maak minder en geen ongelukken meer

Fysieke of lichamelijke schade. Het is af te raden in allerlei vormen en het lichaam waarschuwt je ook als er schade komt. Je stoot je kleine teen. Je voelt de stekende pijn en je trekt je voet op. Door na de pijn even stil te staan en jezelf af te vragen waarom je teen stoot. Dat is de truuk bij het veranderen van gedrag richting ongelukjes. Want die beginnen klein en eindigen groot.

De teen is gekneusd en hersteld weer. Maar je wilt toch niet weer je teen kneuzen of je enkel zwikken of je knie ontwrichten? Dat kan alleen maar door je gedrag te veranderen. Verreweg de meeste ongelukken ontstaan door onoplettendheid en gehaastheid. Daar zit de dus de weigering. Je besluit om rustiger te gaan lopen is de keuze om vooruit te komen. Je krijgt eigenwaarde omdat je jezelf respecteert.     

Leer om de grens te bepalen

Alle indrukken die de mens opdoet noemen we Vritti’s. Als je veel van deze in-drukken meemaakt, gaat het rustige verloop van jouw leven veranderen: de trilling gaat sneller en kronkeliger. De onrust neemt toe. Om nog meer te begrijpen over dit proces, kijken we naar de natuur om ons heen. Als er een actie plaatsvindt volgt er een tegenreactie.

Als je 10 metalen knikkers aan touwtjes van dezelfde lengte hangt en je laat knikker 1 botsen, dan zal knikker 10 ook weer uitslaan en terugkomen. Knikker 1 slaat dan opnieuw uit. Dit gaat net zo lang door tot alles weer stil hangt. 

Ook als je een steen in het water gooit zie je hetzelfde. De kringen komen weer terug naar het beginpunt. Steeds komt alles wat er gedaan wordt weer terug bij het beginpunt. Hoe heftiger jouw actie, hoe heftiger de tegenreactie. Het Yoga-proces hier is: het vermijden van het oplopen en maken van deuken en breuken naar jezelf. Je stelt de grens in. We halen zelfs de eerder opgelopen verstoringen en indrukken weg. Zo goed werkt de opbouw van Raja Yoga. Want je ziet door eerst vitaler te worden en ook stil te zijn waar de pijn zit.   

Een liefdevolle levenshouding ontwikkelen door geweldloosheid

Door het weigeren van geweld ontstaat door herhaling een liefdevolle levenshouding, dat is wat jij en iedereen uiteindelijk zoekt. Liefdevol betekent niet moeilijkheden uit de weg gaan en alles maar toestaan. Dit zou niet liefdevol zijn tegenover jezelf en ook niet tegenover de ander overigens. 

Het is veel meer een transformatieproces. Hiervoor is het nodig om (tijdelijk) op dezelfde golflengte te komen. Je maakt verbinding en erkent de situatie zoals die is om van daaruit de situatie te transformeren naar jouw gewenste richting. Zonder acceptatie lukt het niet om te transformeren. 

Observeer jezelf regelmatig

Observeer en herken wanneer er een overheersing is intern of extern. Dit kan zich uiten in verschillende vormen. Bijvoorbeeld steeds weer die negatieve gedachten over jezelf, je laten leiden door emoties zoals angst, de boosheid van een ander waarmee je geconfronteerd wordt. Verschillende situaties waarin geweld plaatsvindt, maar de oplossing is hetzelfde. 

Maak contact met die gedachten, gevoelens of de persoon in kwestie. Onderdruk het niet, loop er niet voor weg. Beweeg erin mee. Levelen met een boze buurman vraagt van jou om dezelfde energie daar tegenover te zetten. Op die manier maak je namelijk verbinding en laat je je niet overheersen. Let wel op, is die verbinding er eenmaal, dan is het niet de bedoeling om in deze boosheid te blijven hangen. Je erkent de boosheid in dit geval en transformeert dit richting een constructief gesprek. De sympathie keert weer terug.  

Ahimsa leert dat de buitenwereld een spiegel is

De buitenwereld is uiteindelijk gewoonweg een spiegel. Begin maar eerst met een liefdevolle levenshouding richting jezelf. Wordt een hele goede vriend(in) van jezelf. Uiteindelijk ben jij natuurlijk de persoon met wie je de meeste tijd doorbrengt. Wanneer je hier heel goed in wordt, zal je opmerken dat het geweld om jou heen ook vermindert. Dan krijgen we ook het effect van je inspanningen; ‘’Als men stevig gegrondvest is in geweldloosheid, is het opgeven van alle vijandigheid in zijn bijzijn.’’

Gedachten, woorden en daden

Geweldloosheid beoefenen we in gedachten, woorden en daden. Want vanuit gedachten ontstaan woorden en vanuit woorden ontstaan daden. 

Zo zie je maar weer hoe krachtig gedachtes zijn. Accepteer waar je nu staat. Leg de lat op de juiste hoogte. Wat uitdaging en ontwikkelingsruimte is natuurlijk mooi, in veiligheid. Wanneer je de lat te hoog legt waar je niet aan kunt voldoen, bevestig je steeds opnieuw de overtuiging dat je het niet kan, dat je niet goed genoeg bent. Dat is geweld, het is niet waar. 

Jij bent liefde. Wanneer je dit kunt voelen. In verbinding leeft met jeZelf, leef je vanzelf ook in verbinding met alles en iedereen om je heen. We zijn namelijk verbonden. Geweld creëert afscheiding. Liefde verbindt en werkt zeer genezend.     

Besef dat je overal deel van uitmaakt. Respecteer het leven en alles wat erin thuishoort. 

Het beoefenen van geweldloosheid schenkt veiligheid en zekerheid. Veiligheid is een basisbehoefte voor onze verdere ontwikkeling. Vandaar dat het de allereerste stap is om jouw wezen verder op te bouwen. 

Binnen onze opleiding schenken we hier veel aandacht aan. In de basisopleiding uitvoerig en ieder jaar daarna komt het ook weer terug. Zo ontzettend waardevol. (Eigen)wijsheid komt door de opgedane kennis te koppelen aan je ervaring. Het is vooral een kwestie van oefenen. De wereld is jouw speelveld. 

De Raja Yoga opleidingen

Raja Yoga is de meest oorspronkelijke, zuivere vorm van Yoga. Raja Yoga is duizenden jaren oud en nog steeds actueel. Het beschrijft een methode van 8 stappen waarmee je tot op hoge leeftijd een gezonde geest in een gezond lichaam ontwikkelt.

De Raja Yoga-opleiding is gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali. Patanjali heeft als eerste acht logische stappen naar zelfrealisatie geformuleerd. Door deze 8 stappen regelmatig te oefenen onder de ervaren leiding van een leraar zul je steeds meer de complexiteit van jouw leven ontrafelen en de oorspronkelijke eenvoud weer gaan herkennen.

Je zult leren om helder naar jouw eigen situatie te kunnen kijken en op basis van jouw eigen inzicht zonder twijfel en vrij van stress knopen door te hakken en consequent te handelen in lijn met wat je écht wilt. Dat geeft een enorm bevrijdend en daadkrachtig gevoel. De beoefening van Raja Yoga zorgt ervoor dat je snel op alle gebieden in je leven meer harmonie gaat ervaren.  

Een gezond lichaam 

Door de beoefening van Raja Yoga wordt je lichaam sterker, soepeler en gezonder. Eventuele pijn of klachten nemen af, je voelt je snel goed. 

Rust en helderheid 

Door de beoefening van concentratie en meditatie zal je meer rust en helderheid krijgen. Je leven wordt overzichtelijker en je zal minder druk en stress gaan ervaren. 

Vrijheid en geluk 

Waar velen op zoek zijn om geluk buiten zich te vinden ga je door de beoefening van Raja Yoga naar binnen, de plek waar dit geluk altijd al aanwezig was.

Het is mogelijk om Raja Yoga te volgen in een opleidingsvorm waarbij je wekelijks lessen volgt in Enschede, maar het is ook mogelijk om maandelijks lessen te volgen. Dit is vooral handig voor mensen die wat verder weg wonen. Tijdens een kennismakingsgesprek kun je aangeven waar je voorkeur ligt. Al onze lessen zijn uitdagend en tegelijkertijd is er een zachte en vriendelijke aanpak en daarmee zijn de lessen geschikt voor iedereen. 

Interesse in de opleiding Raja Yoga gekregen? Kom naar een kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Apocalyps

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Zoeken naar zin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Eerst geloven dan zien

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig