Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.
Het is een weg naar levenskunst.
Van stelen naar delen
Hoe kom je uit een crisis?
We hebben de afgelopen maanden een crisis in de gezondheidszorg ervaren. We dreigden meer zieken te hebben dan we konden verzorgen. Dat leidde bij veel mensen tot angst voor de gezondheid van henzelf en van hun naasten. We zijn er samen in geslaagd om het tij te keren. Maar die gezondheidscrisis leidt nu tot een economische crisis, want een economie, de financiële kant van een samenleving, is afhankelijk van voldoende inzetbare gezonde mensen en die hadden we even niet. En nu schommelen we tussen twee angsten in. We hebben de gezondheidscrisis min of meer onder controle, maar blijft dat wel zo, als we weer dichter tot elkaar komen? Maar hoe moet het nou verder met die economie? Is er nog wel een rol voor iedereen? Krijgen we weer werkeloosheid? Ook dat is een reële angst van veel mensen, waar we niet voor moeten wegkijken.
Het zal je misschien verrassen maar de grondlegger van de methode van Raja Yoga, Patanjali, had een heldere kijk op de vraag hoe we samen tot overvloed kunnen komen. Ook op dat vlak was hij zijn tijd ver vooruit. Hij baseerde zich daarbij op het fundament van het evolutionaire succes van de mensheid. Zoals de schrijver Yuval Harari in zijn boek Sapiens heel goed uitlegt, is het succes van de mens in de evolutie niet te danken aan zijn kracht en zelfs niet aan zijn intelligentie. We waren niet sterk genoeg en ook niet snel genoeg om de gevaren van de natuur het hoofd te bieden. We hadden echter één kwaliteit ontwikkeld tot een ongekend niveau. We konden samenwerken als geen ander, mede door de ontwikkeling van onze taal natuurlijk. En samen stonden we sterk.
Zo zal het ook nu weer zijn. Samen staan we sterk. Mensen die vanuit egoïsme handelen proberen voor zichzelf een groter stukje van de taart te bemachtigen, ten koste van de ander. Mensen die vanuit verbondenheid handelen zijn erop gericht om samen de taart groter te maken. En die laatste kracht heeft op lange termijn altijd gelijk gekregen. Vanuit samenwerking hebben we samen oplossingen gevonden voor gezamenlijke problemen. Onze ongekende overvloed is het gevolg van onze samenwerking en onze verbondenheid. En dat is in de geschiedenis steeds gepaard gegaan met meer individuele vrijheid. Inderdaad meer verbondenheid leidt tot meer vrijheid. Dat is de les die de geschiedenis ons geleerd heeft. Als er excessen ontstaan vanuit egoïsme komen er tegenkrachten naar boven die de balans herstellen. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. Alles verandert altijd en de natuur neigt naar het herstel van evenwicht.
Leven in verbondenheid verlangt boven alles het koesteren van de waarheid. De waarheid is universeel en tijdloos. De waarheid geldt voor iedereen. Realisatie van de waarheid verlangt dus inlevingsvermogen. Iemand die waarheidlievend is, zal bij iedere frictie met zijn omgeving het verlangen voelen om het perspectief van de ander écht te begrijpen, zodat je samen tot gemeenschappelijkheid van inzicht kunt komen. Zodat je samen liefde en intelligentie kunt samensmeden tot wijsheid. En samen vind je nieuwe kansen, dus samen maak je de taart groter en dan kun je delen zonder te stelen. Dat is de weg uit iedere crisis. Patanjali zei in zijn aanwijzing Asteya:
Dit principe kun je elke dag toepassen in gedachte, woord en daad. Steeds als je een egoïstische reflex voelt opkomen (niets menselijks is ons vreemd), kun je die ombuigen naar verbinding. Het maakt niet uit welke rol in de samenleving je vervult. Of je nou werkgever bent, of werknemer, of ambtenaar, of gepensioneerde. In alle gevallen kun jij jezelf elke dag de vraag stellen: wat kan ik bijdragen aan het geheel?
En dan zal je ervaren dat daar de vervulling van jouw belangen en jouw geluk te vinden is. Iedereen heeft zijn eigen unieke talenten die in dit proces voor hem of haar moeiteloos zijn in te zetten.
In de isolatie van egoïsme zijn die talenten verloren tranen in de ledigheid, maar in het samenspel met de omgeving zijn het kiemen van gemeenschappelijke waarde. En als jij veel laat ontkiemen, zal er voor iedereen eten zijn, ook voor jezelf. Dat is de weg uit iedere crisis. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo zijn. Nieuwe combinaties maken nieuwe kansen. Het verlangen tot verbinding, het verlangen tot samenspel, is het fundament van onze ontwikkeling. Dat geldt zowel voor het individu, als voor de groep. In meditatie besef je dat steeds weer opnieuw. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het Leven is de onvoorwaardelijke uitnodiging om daar samen schoonheid en harmonie in te brengen. Dat begint bij de ontwikkeling van innerlijke schoonheid en harmonie, die je vervolgens stap voor stap vanuit jouw unieke talenten standvastig naar buiten brengt. Dat is het pad van Raja Yoga.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.