Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Concentratie, meditatie, contemplatie
Hoe herken je het verschil?
In het achtvoudige pad van Patanjali wordt onderscheid gemaakt tussen vier stadia van concentratie: Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi. Het is voor leerlingen in het begin niet altijd duidelijk hoe je zelf kunt vaststellen in welk stadium je bent aangeland. Ben je nou aan het concentreren of mediteren?
Het eerste stadium (Pratyahara) is de keuze om je aandacht naar binnen te richten en bijzaken naar de achtergrond te laten verdwijnen. Als dat lukt, dan is concentratie (Dharana) het eerst volgende stadium. Er is een wezenlijk verschil tussen Pratyahara en Dharana. Zolang je nog met prikkels van buiten bezig bent zit je nog in Pratyahara. Als die naar de achtergrond verdwenen zijn en niet meer tot je doordringen dan kom je in Dharana. De prikkels van buiten krijgen geen vat meer op je, maar in je eigen gedachtewereld gebeurt nog van alles. In concentratie wordt je aandacht nog regelmatig onderbroken door gedachten. Dat zijn herinneringen en verbeeldingen. De eerste zijn gericht op het verleden en de dan andere op de toekomst. Dat is het teken dat je nog in Dharana bent. De dimensies tijd en plaats hebben nog vat op je. Dhyana (meditatie) is de vervolgfase waarin je concentratie dermate standvastig wordt dat je besef van tijd en plaats naar de achtergrond verdwijnt. De overgang van concentratie naar meditatie herken je dus aan het verdwijnen van besef van tijd en plaats. Je aandacht is éénpuntig geworden.
Als je door oefening erin slaagt om je stabiliteit van geest te bestendigen dan ontstaat de ruimte om die éénpuntige aandacht te richten op een onderwerp dat groter is dan je persoon. Dan ga je over naar contemplatie. Pratyahara, Dharana en Dhyana zijn gericht op onthechting van prikkels. De vervolgstap van contemplatie gaat gepaard met overgave en die krijgt ruimte door onthechting van je ego. Je raakt doordrongen van besef van een werkelijkheid die groter is dan jij. Je wordt respectievelijk overmand door enthousiasme, liefde en vrede. Dat overkomt je en dat voelt als een zegen die je ontvangt. Dan ben je in contemplatie. Het is dus in wezen eenvoudig:
Pratyahara is gericht op het overwinnen van afleidingen van buiten.
Dharana is gericht op het overwinnen van afleidingen van binnen.
Dhyana is gericht op het overwinnen van tijd en plaats.
Samadhi is gericht op het overwinnen van je zelf.
En omdat je nog steeds allerlei kleine en grote hechtingen voelt, is het verstandig dat je deze 4 stappen het liefst dagelijks gaat herhalen. Elke dag kun je voelen hoe bevrijdend het is om een beetje los te komen van je dagelijkse gedoe en de overtuigingen die je in de greep houden. En om de dagelijkse herhaling van deze vier stappen van concentratie soepel te laten verlopen is het duidelijk dat de eerste 4 stappen van het achtvoudige pad (Yama, Niyama, Asana en Pranayama) óók nodig zijn om het lichaam voor te bereiden en om grote storende emoties te verstillen. Dan blijf je vitaal, alert, gevoeliger en minder druk in je hoofd en daardoor lukken de vier stappen van concentratie steeds beter. Dan is het leven in harmonie. We leren je dit proces in onze opleidingen te realiseren. Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen. INTERESSE? NEEM CONTACT OP! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.