Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
De romantische verlichting
In de afgelopen eeuwen hebben twee stromingen ons gevoelsleven, ons denken en ons handelen sterk beïnvloed. Dat zijn de Romantiek en de Verlichting. De Romantiek cultiveerde ons gevoel en was vooral een reactie op de Verlichting die de nadruk legde op de ontwikkeling van de Rede. In de beoefening van Raja Yoga leer je dat beide kwaliteiten in de mens op een constructieve manier met elkaar kunnen samenwerken. Door bewust te leren voelen én mentale zuiverheid te trainen kun je het beste van twee Werelden met elkaar verenigen. Dan kom je tot bewuste herkenning van gevoelens en heldere conclusies die daarop gebaseerd zijn. Dat wijst je steeds de weg naar natuurlijke harmonie.
Als die twee krachten niet met elkaar in balans zijn kunnen ze elkaar verzwakken. Helaas zien we dat vaak in relaties. Het nastreven van het romantische ideaal blijkt niet succes verzekerd. In het romantische levensbeeld wordt de lat voor relaties hoog gelegd. De 18e en 19e -eeuwse kunst idealiseerde de relatie waarin beide partners gericht waren op de verwezenlijking van de droombeelden van de ander. De filmindustrie bouwde daar in de afgelopen eeuw lustig op voort omdat miljoenen mensen willen weg zwijmelen bij idealistische voorbeelden van hoe relaties zouden kunnen zijn. Het nadeel daarvan is dat veel mensen aan een relatie beginnen met dat hooggespannen ideaalbeeld in hun achterhoofd. In de relatief korte fase van verliefdheid aan het begin van een relatie gaat dat allemaal nog wel goed, maar naarmate de relatie bestendigt blijkt in de praktijk dat de lat te hoog ligt. Dan moet blijken of de verliefdheid plaats mag maken voor onvoorwaardelijke liefde.
Vanuit het perspectief van Raja Yoga is het is belangrijk om daarin een aantal zaken te beseffen:
- Mensen voelen zich onderbewust tot elkaar aangetrokken omdat ze iets van elkaar willen leren. Het helpt als je van elkaar weet wat je van elkaar kunt leren en elkaar daarom ook respecteert.
- In een gezonde relatie versterken partners elkaar. Ze kennen hun eigen en elkaars levensdoelen en het feit dat ze samen zijn biedt hen beide meer mogelijkheden om die levensdoelen te realiseren dan als ze alleen zouden zijn. Dat is een gezonde, synergetische relatie die niet afhankelijk is van romantische ideaalbeelden. Dat is dus vooral een samenwerking.
- Zeker als twee partners samen kinderen krijgen en een gezin draaiende moeten houden is harmonie in dat gezin essentieel voor de ontwikkeling van alle leden van dat gezin. Dat is boven alles een samenwerking tussen die twee partners die dat gezin gesticht hebben. Je zult elkaar moeten helpen om de boel in balans te houden en elkaar daarin onvoorwaardelijk moeten steunen terwijl je elkaar ondertussen de ruimte geeft om naar de realisatie van de individuele levensdoelen toe te werken.
Dan is een relatie toekomstbestendig. Zodra je eisen aan elkaar gaat stellen raakt de onvoorwaardelijkheid in het gedrang en dan staat de liefde dus niet meer centraal als fundament van de relatie. Dan is de relatie aan slijtage onderhevig. Dat is niet nodig. Weet wat je wilt leren, weet wat je van het leven wilt en weet wat je te bieden hebt in de samenwerking die we relatie of gezin noemen. Dan komt het allemaal goed. Dat verlangt wel zelfkennis, een gezonde beschouwelijkheid en relativeringsvermogen mét het daarbij behorende gevoel voor humor. Blijf dus mediteren. Dat helpt je om die kwaliteiten te cultiveren.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.
1 gedachte over “De romantische verlichting”
Prachtige blog weer. Wij vroegen ons wel eens af: hebben we nu een intieme relatie, verbinding, of is eerder sprake van ‘slechts’ een ‘samenwerking’? Met daaronder liggend natuurlijk: twijfel? angst? of zelfs een onuitgesproken oordeel?
In de blog wordt precies verwoord wat we waarschijnlijk dieper aanvoelden. In een context van liefde, respect en de wil om te groeien geldt: relationele samenwerking = verbinding.
Wat onverlet laat dat die romantische behoefte af en toe de kop opsteekt ☺️