Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.
Het is een weg naar levenskunst.
Die ene vraag…
die een goede leraar nooit beantwoordt
Raja Yoga beoefening gaat niet alleen over fysieke vitaliteit en meditatie. Het gaat vooral over de vraag hoe jij jouw inzichten kunt vertalen naar je eigen leven. Dat betekent dat je als leraar vaak een vertrouwensrelatie met je leerlingen opbouwt. Leerlingen leren steeds beter Yoga te beoefenen. Ze gaan inzien hoe ze steeds geweldlozer en eerlijker in het leven kunnen komen te staan.
De beoefening wordt langzaam intensiever en in steeds diepere meditatie komen leerlingen tot prachtige inzichten. Vaak leiden die inzichten ook weer tot belangrijke levensvragen. Als je tot de conclusie komt dat je jaren lang energie hebt gestoken in zaken die je nu bij nader inzien niet meer zo belangrijk vindt en andersom, dat je tot de conclusie komt dat je een aantal aspecten van je leven eigenlijk een beetje verwaarloosd hebt, dan leidt dat dus tot een andere levenshouding.
Maar niemand staat helemaal alleen in zijn levensbeslissingen. Er zijn partners, kinderen, werkgevers, collega’s, familie en vrienden. Er is een sociale omgeving, die is afgestemd op overtuigingen uit het verleden. Nieuwe inzichten kunnen ertoe leiden dat je ook veranderingen wilt aanbrengen in die sociale omgeving of in jouw verhouding ten opzichte van die omgeving. Op zijn minst zul je zo nu en dan tot de conclusie komen dat ingesleten gewoontes herziening verlangen. En dat gaat natuurlijk niet zo maar. Sterker nog, als dat soort veranderingen te snel verlopen, dan kan dat tot sociale frictie leiden en dat kan weer ongewenste gevolgen hebben. Nieuwe inzichten zijn heel verhelderend, maar jouw leven erop afstemmen vraagt vaak doordachte en voorzichtige aanpassingen.
Daarom komt het nogal eens voor dat je als leraar door je leerlingen in vertrouwen wordt genomen over belangrijke levensvragen. Dat is een goede zaak. Je kunt vanuit helderheid, liefdevolle betrokkenheid en toch voldoende afstandelijkheid vaak zinvolle aanwijzingen geven die mensen écht helpen in belangrijke stappen in hun leven. In dergelijke omstandigheden wordt er regelmatig één vraag gesteld waar je geen antwoord op kunt geven. Die vraag is: “Wat zou jij doen als je in mijn situatie was?”.
Het is heel begrijpelijk dat een leerling deze vraag stelt. Die zoekt houvast in onzekere omstandigheden. Er zijn een aantal redenen waarom het voor een leraar onmogelijk is om deze vraag te beantwoorden:
-
Ten eerste bestaat er niet zoiets als in de schoenen van iemand ander staan. Achtergronden en omstandigheden en vooral verlangens zijn altijd uniek.
-
En tweede, en dat is nog veel belangrijker, het gaat niet om de mening van de leraar, het gaat erom dat de leerling zelf leert om de voor hem of haar juiste keuze te maken. Het is voor de leerling volstrekt irrelevant wat de leraar eventueel gedaan zou hebben. Het gaat erom hoe je als yogabeoefenaar en gewoon als mens in het dagelijks leven, zelf tot leerzame ervaringen kan komen om vanuit nieuwe inzichten tot steeds meer harmonie en bezieling in je leven te komen, zonder dat noodzakelijke veranderingen in jouw gedrag anderen schade doen.
Toch kan een leraar wel een hele belangrijke rol spelen in dit proces. De leraar heeft namelijk zelf dit proces ook doorgemaakt. Die heeft ook moeilijke keuzes moeten maken in zijn of haar leven om in harmonie te komen en zijn leven zo in te richten dat de ruimte ontstond om leraar te worden en zo zijn energie te richten op het helpen van anderen. Die leraar is je voorgegaan. Hij helpt je niet door te zeggen wat hij of zij zou doen. Hij helpt je wel door vanuit helderheid jou aanwijzingen te geven welke aandachtspunten jou de helderheid kunnen verschaffen om zelf tot een onomstotelijke conclusie te komen en zo je eigen keuze te maken.
Een goede leraar houdt je alleen maar een spiegel voor en in het geval van een Raja Yoga leraar heet die spiegel het Achtvoudige pad van Patanjali. Deze geweldige methode wijst ons de weg naar binnen, naar het feit dat jij onderbewust het antwoord op iedere vraag allang weet en dat je helemaal niet afhankelijk bent van de mening van anderen in het maken van jouw keuzes. Vanuit innerlijke stilte wordt duidelijk wat je écht wilt en wordt het ook glashelder wat de consequenties van jouw handelen zullen zijn. Vanuit die helderheid worden keuzes eenvoudig.
Een goede leraar wijst je steeds de weg naar binnen, de weg naar innerlijke stilte. In de weigering van afgescheidenheid en de omarming van verbondenheid ontstaat onbegrensde helderheid. Een goede leraar herinnert je steeds weer aan dat principe en geeft je de meest geschikte methode voor dit moment om weer terug te komen bij die helderheid, zodat jij je eigen zuivere afweging kunt maken. Een goede leraar geeft je geen vis, maar leert je vissen.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.
Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.