blogs

Leren discussiëren

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Leren discussiëren

Verbinden en vergelijken

Wij mensen discussiëren wat af. Daar gaat energie aan verloren en we beschadigen nog wel eens onbedoeld relaties ermee. Sommige mensen zijn er dol op en anderen gaan het uit de weg. Het gaat vooral nog wel eens mis als de emoties hoog oplopen. Denk maar eens terug aan de laatste familiebijeenkomst die een beetje schuurde.

Het kan je helpen om de basistechnieken van een constructieve discussie te kennen. Het is een oefening die verbonden is met de eerste Niyama (Saucha, mentale zuiverheid). De grootste valkuil van elke discussie is gebrek aan inlevingsvermogen. Beide partijen gaan zo op in hun eigen overtuigingen en emoties, dat ze zich niet meer verdiepen in elkaars perspectief. Beiden gaan zenden zonder echt te ontvangen. Er is een eenvoudige remedie om dat te doorbreken en dat is ook direct de basisregel voor constructief discussiëren: degene die de vragen stelt bepaalt het onderwerp. Zorg dus dat je aandacht gericht is op het stellen van relevante vragen, niet op het zenden van je subjectieve standpunt. Maar hoe bepaal je dan de relevantie van je vragen? Ook dat is eenvoudig. Als iemand je een voorstel doet, waar je weerstand bij voelt, dan kunnen er maar drie dingen aan de hand zijn:

  1. Onduidelijkheid: Je begrijpt niet precies wat de ander bedoelt. Vraag dan om aanvullende, verklarende informatie. En dan helpt het als je leert om niet meteen “Ja, maar” te zeggen, maar juist “Misschien heb je een goed idee, maar ik weet niet zeker of ik je goed begrijp”. Dan heb je een ander gesprek.
  2. Negatieve gevolgen: Je begrijpt wel dat de ander op zich een goed voorstel doet, maar je ziet mogelijke negatieve consequenties van dat voorstel, waar die ander niet aan gedacht heeft. Zeg dat dan ook gewoon. Dan hoef je niet in de weerstand te schieten. Je kunt gewoon aangeven “Ik zie de voordelen, maar ik zie ook een nadeel. Hoe zouden we dat kunnen oplossen?”. Dan gaat iemand met je meedenken. Dan werk je samen, dan is verbinding de basis. Dan is er geen wrijving, maar synergie.
  3. Je hebt een obstakel: Je vind het wel een goed idee, maar je hebt geen tijd of je hebt de benodigde middelen niet. Zeg dat dan ook gewoon. Dan houd je wederom de verbinding in stand en gaat de ander met je meedenken.

Het gaat er dus steeds om dat je de sociale vaardigheid ontwikkelt om de verbinding in stand te houden in een dialoog. Spreek met anderen vanuit de intentie om perspectieven te vergelijken, niet om te overtuigen, dan kun je een gemeenschappelijke basis vinden. Dat oefen je door jezelf te trainen om je eigen helderheid niet door je emoties te laten vertroebelen. Dat is de basis voor mentale zuiverheid. Die vaardigheid ontwikkel je door de Yamas goed te borgen in je leven en regelmatig te oefenen in Asana, Pranayama, concentratie en meditatie. Daardoor ontwikkel je een natuurlijke rust en beschouwelijkheid die je helpt om het contact met je omgeving steeds constructief, vriendelijk en vrolijk te laten verlopen. Je zult merken dat dit langzaam maar zeker je leven gaat veranderen, omdat je steeds meer samenwerkt vanuit gemeenschappelijke intenties en minder energie verliest.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig