blogs

Schijn of medicijn?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Schijn of medicijn?

Weet wat je doet

Mensen die interesse hebben in Yoga en bewustwording komen er al snel achter dat persoonlijke ontwikkeling veel te bieden heeft, maar ook discipline en inzet verlangt. Dat is minder aantrekkelijk dan het verlangen naar een ‘’verandering van bewustzijn’’ zelf. Onervaren en naïef zoeken de vaak jonge gelukszoekers naar sluiproutes, door stoffen. Ze zoeken een uitweg naar ontspanning van mentale druk of van emotionele pijnen, niet beseffend dat de ontregeling veel hoger kan zijn dan verwacht en de pijn niet verdwijnt. We hebben nogal wat schrijnende gevallen voorbij zien komen de afgelopen jaren. Op sociale media zijn er talloze aanbieders die met hun aanbod inspelen op deze behoefte voor sensatie. We hebben al eens geschreven over de werking van Ayahuaca en uitgelegd waarom dat bewustzijn vernauwend en juist niet -verruimend is.

Tegenwoordig rouleren er berichten en aanbiedingen op sociale media over zogenaamde “plant-medicijnen”. Dat is een misleidende term en heeft wel iets met planten, maar niets met medicijnen te maken. De meeste advertenties over “plant-medicijnen” gaan over de hallucinerende werking van bepaalde planten en bieden sessies aan die worden gegeven door zichzelf verklaarde sjamanen die aanbieden om je tegen flinke betaling in een staat van vervoering te brengen. Het is een verdienmodel in de spirituele supermarkt die welig tiert. De onachtzame mensen ‘’op zoek naar iets’’ komen in een trip door de stofjes die de dealer aanbiedt. Op zich kan dat nog onschuldig lijken maar het is zeer zeker niet zonder gevaar en daar geven we aandacht aan vandaag. De ‘’korte weg’’ zal de ellenlange worden.

Het past zeker niet bij het gezonde verstand dat we ontwikkelen door opbouwende Yogabeoefening. Vrij van verslavingen en middelen. Toewerken naar een Liefdevolle levenshouding vanuit geweldloosheid naar jezelf en de ander. Het fundament van Yoga zijn de Yamas en Niyamas. Je laat jezelf niets aandoen. Je laat geen misbruik van je laten maken. Je oefent gewoon rustig en verwerkt wat je hebt meegemaakt. Je komt vanzelf in contact met de optimaal werkende hormonen die zeer zeker endorfine zullen afgeven. Een lang gevoel van wellbevinden ontstaat. Het komt door de optimale werking van het hormonale dat de beoefenaar in goede meditatie en Samadhi kan komen. Maar dat optimale toewerken verlangt jarenlange opbouw en inzet bij een kundige liefdevolle leraar. Een normale verwerking van de emoties. Zo kom je van de ellende af.            

Bestaat er een korte route? Vraag je eens af waarom bepaalde stoffen hallucinerende effecten hebben en wat er dan echt met je bewustzijn gebeurt. Als je lichaam door welke chemische of plantaardige stof dan ook ineens over de toeren raakt, dan heeft dat een sterk samentrekkend en isolerend effect op je. Het lichaam reageert daar vanuit overlevingsdrang op met een uitdijende reactie. Dat kan zich fysiek uitdrukken in overgeven en kan zich geestelijk uitdrukken in een hallucinatie, al naar gelang de stof. Je wordt uit de normale bewustzijnstoestand gedrukt omdat de hersenactiviteit kunstmatig vertraagd en veranderd wordt. Dat is wat er in het kort gebeurt.

Hallucinatie is verlaging van bewustzijn omdat je in de meeste gevallen in het onderbewustzijn terecht komt. Door de toegediende stof heb je zeker geen beheersing over de vraag in welke bewustzijnstoestand je terecht komt. Als je geluk hebt kom je inderdaad even tot een besef van verbondenheid want dat zit ook wel in het onderbewuste, maar je kunt ook letterlijk de weg kwijtraken en jezelf verliezen in de diepe afscheiding van in het slechte geval een psychose en daar kom je dan niet zomaar weer uit. De ontregeling heeft gevolgen en het kost dagen om weer ‘’bij’’ te komen’. Het duurt vele jaren om van een psychose te herstellen. En na die ene sessie? 

Dan komt de persoon in de greep van de dealer, men wil de trip opnieuw. Samen trippen. Net zoals een alcoholist en een junkie niet zonder hun ‘’medicijn’’ kunnen. Reken maar dat je zonderling zult worden en in het dagelijks leven de wereld niet meer begrijpt. Dat troffen we aan in alle gevallen die hulp bij ons zochten als bleek dat na 20 keer de afgrond dieper was als daarvoor.  

Kortom, vele redenen om je er niet mee in te laten. Kennelijk is er desondanks bij zoekende mensen verlangen naar een sluiproute en laten ze zich verleiden door de gedachte dat die zelfverklaarde sjamaan echt heel bijzonder en kundig is. Maar kijk daar nou eens goed naar. Als iemand écht zo kundig zou zijn dat diegene in staat zou zijn om je op eigen kracht naar hogere bewustzijnslagen te duwen, dan heeft die persoon daar toch geen plant medicijnen voor nodig? Er klopt iets helemaal niet. We hebben zowizo geen medicijnen nodig.  

Je herkent die levenskunstenaar, de Yogabeoefenaar direct. Helder en duidelijk in communicatie. Gezond. Sterk. Soepel. Geen rare tierlantijnen en geen klankschalen. Wel bespraakt en rustig. Liefdevol. Elke stap weten naar stilte en helderheid. De aanwezigheid is zelf is al voldoende om op te klaren. Met humor. Als je flink samen geoefend hebt, kom je door doorleefde kennis vanzelf in de hoge bewustzijnstoestand van Samadhi. Het komt ook, omdat je er dan pas klaar voor was om dat inzicht te ontvangen. Je hebt je best gedaan, je hebt verwerkt en onder ogen gezien. Je bent zuiver genoeg.   

Dus laat al die onzin aan je voorbij gaan. Je hebt geen enkel medicijn nodig. Concentreer je op de beoefening van de acht stappen van Patanjali, want dat is al duizenden jaren een beproefde methode om op eigen kracht tot zelfrealisatie te komen.Yoga brengt je tot vrijheid door onderscheidingsvermogen. Drugs van alle soort beperken het onderscheidingsvermogen. Laat je er nooit toe verleiden. 

Ga maar gewoon lekker oefenen. Asana, energiebeheersing, onthechting, concentratie, meditatie, Samadhi. Dat is de weg. Het leven wordt er zo mooi van. Je hoeft niet te ontsnappen. Je draagt je steentje juist bij om elke dag tot een goede dag te maken. Dan wordt dat je referentiekader. Geniet ervan.

Veel succes. In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

1 gedachte over “Schijn of medicijn?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig