blogs

Wat zijn de 7 chakra’s – een complete uitleg

De 7 chakra's
  1. Wat zijn de 7 chakra’s ?
  2. Het tegengesteld draaien
  3. Zijn er in en uitgangen? 
  4. Welzijn en hormonen, het hoort bij elkaar.
  5. Het commando centrum. 
  6. Bloembladen, open en dicht?
  7. Elektriciteit 
  8. Bewustzijn

Wat zijn de 7 chacra’s ?

In ons boekje over subtiele anatomie dat in de Basisopleiding aan bod komt, is er een uitgebreide beschrijving te vinden over de 7 grote wielen van energie die in een menselijk lichaam zijn te vinden. In het kort zal ik een aantal punten van een ‘levend, draaiend wiel’ omschrijven. Een chakra is en wiel, een draaiend wiel. Dat wiel kan normaal draaien, in harmonie zijn, maar ook te hard of te zacht draaien. Dat geeft natuurlijk verschillende reacties. De chakra’s zijn verbonden met de omliggende lichamen of kosha’s. We kunnen dit systeem niet los van elkaar benaderen. Als een omringend lichaam, bijvoorbeeld het emotionele, wat meer samentrekt, zal het corresponderende centrum, manipura chacra, dat ook doen. Omgekeerd is dit ook het geval en komt er uitzetting.

Tegengesteld aan elkaar draaien

De chakra’s draaien tegengesteld aan elkaar als de raderen van een klok in het menselijk systeem, boven elkaar.  Tevens draaien de chakra bij mannen en vrouwen tegengesteld aan elkaar, dit verklaard de aantrekkelijkheid tussen beiden. De raderen, als ze bij elkaar in de buurt komen, geven reacties en waar het een goede relatie betreft, rust. De 7 grote chakra’s zijn ook verbonden met de 7 grote zenuwknopen of bundels van zenuwen in het menselijk lichaam. Deze bundels liggen respectievelijk voor de wervelkolom in het lichaam.

Een in- en uitgang

De 7 grote centra hebben een ingang en een uitgang, dit verklaard enige uitleg. Het stuitcentrum of muladhara chacra ligt vertikaal, evenals het kruincentrum of sahasrara chacra. Vanaf het heiligbeen centrum tot en met keelcentrum komt de energie voornamelijk van achteren het lichaam binnen en stroomt naar voren. Deze stroom, is gebaseerd op wils kracht en is wat groter dan de instroom aan de voorkant. De instroom vanaf de voorkant is meer emotioneel. Het hoofd centrum of Ajna chacra wijkt af van de reeks, hier komt de energie van voren en stroomt door het hoofd naar achteren en verlaat dan het hoofd.  

 

Welzijn

De vitaliteit van het menselijk systeem heeft veel te maken met hormonen. Een iets teveel of te weinig van een hormoon heeft al behoorlijke gevolgen. Ik vond het destijds verbazend dat de grote centra precies zijn gelegen op de plaatsen waar hormonen worden geproduceerd. De hypofyse reguleert het systeem zoals we op school hebben geleerd, vanuit het hoofd. Ajna chara is met de hypofyse verbonden, dit heet het commando centrum in het Sanskriet. Het reguleert het aan- en uitzetten van hormoonproductie. Hormonen spelen een belangrijke rol bij het regelen van processen in het lichaam door organen “aan” of “uit” te zetten. De regeling van de levensprocessen is onder andere noodzakelijk om het inwendig milieu constant te houden. Dat wil zeggen: te zorgen dat de schommelingen in het inwendig milieu niet te groot worden. Een treffend voorbeeld hiervan is de regeling van de warmteproductie en de warmteafgifte van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur tot op 0,1 °C constant kan worden gehouden (homeostase). Hierbij werkt het hormoonstelsel overigens samen met het zenuwstelsel. Een ander bekend voorbeeld is het hormoon insuline, dat de opname van glucose door de spieren regelt. Mensen bij wie de productie van of de gevoeligheid voor insuline niet goed is, ontwikkelen diabetes mellitus ofwel suikerziekte.    

Het commando centrum

Het hoofdcentrum of Ajna chacra is gelegen in het mentale omhulsel of manomaya kosha. Als een persoon teveel in het hoofd leeft en veel denkt, bouwt zich daar een soort druk op. Die druk veranderd de waarneming maar ook verandering op de ondergelegen of bovengelegen centra, ze krijgen vaak minder toebedeeld. Op elk van de centra kan derhalve een overactiviteit en een onder activiteit plaats vinden. In onze opleidingen leer je de centra en met name dit commando centrum onder meer controle te krijgen. Zo kunnen de chakra’s beter met elkaar samenwerken. Dat komt ook omdat de omliggende lichamen, verbonden met de 7 chacra’s beter in harmonie komen door de verschillende oefeningen die je leert. De hormonen worden derhalve ook beter gereguleerd. Het welzijn neemt daardoor toe. Meditatie is de techniek om dit tot stand te brengen. 
Op het astrale gebied zijn de kleuren volgens de regenboog van toepassing van beneden naar boven. Op het causale gebied ligt het echter heel anders, daar is een andere kleuropbouw, die meer pastel achtig is. Dit verklaard de vele kleurscharkeringen in het menselijk energieveld die sommige helderzienden waarnemen.

De bloembladen van de chakra’s, ze kunnen open en dicht.

De bloembladen, zoals de genoemd worden omdat de bloem open en dicht kan zijn in allerlei scharkeringen. Ieder centrum, een andere naam voor chakra, bestaat uit draaikolken van energie of slurfen. Deze slurfen kunnen verstopt zitten of te hard of te zacht draaien, reacties gevend van dien aard dat de energiestroming verminderd wordt of te actief doorkomt. De weefsels en cellen in de buurt krijgen teveel of te weinig lading. Beiden leiden tot onevenwichtigheid en daarna tot ziekte. Het eerste stadium van ziekte is overigens vermoeidheid.

De juiste hoeveelheid stroom.

Net zoals een gloeilamp het beste brand bij 220 volt, zo functioneert een mens optimaal als de stroming gedoseerd aanwezig is en tevens constant blijft. Bij 100 volt doet de lamp het ook, zwakker natuurlijk, bij 300 volt ook, wat feller. Echter de gloeidraad zal sneller opbranden en eerder knappen en dit geldt voor beide voltages waar het een inmiddels verouderde gloeilamp betreft. Het is makkelijk te vertalen naar de mens die steeds beter leert om de krachten die hij of zij dagelijks hanteert in goede banen te leiden. Niet teveel inspanning, ook niet te weinig.   

 

Bewustzijn en elektriciteit.

De bloembladen of de hoeveelheid slurfen zijn gekoppeld aan frequenties, elektriciteit dus. Elektriciteit geeft tevens waarneming en bewustzijn. Je zou het anders kunnen zeggen: Door het verbeterde contact van met name de hogere centra, waar de frequenties hoger liggen, neemt de waarneming van de werkelijkheid toe. De onderste centra, nemen juist wat af, worden minder grillig, omdat deze gericht zijn op overleven. De onderste centra hebben meer relatie tot het dagelijks handelen en denken en de emoties. Natuurlijk is er veel meer over te zeggen, het verhaal stopt hier niet. In de loop der jaren komt er steeds meer besef over de mate van bewustzijn die in staat is, om steeds betere keuzes te maken, alles op zijn tijd. De centra zullen op deze manier dan volgens een normaal patroon stukje bij beetje openen en de mens het bewustzijn verschaffen dat hij wenst. Leven is liefde en weten. Zoals de mens denkt, zo is hij. Waar je aan denkt zal werkelijkheid worden. Daarom richten we ons in de yoga lessen op minder denken en meer waarneming. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig