blogs

Zwangerschapsyoga, hoe bereid je je goed voor op een bevalling?

We zijn succesvol met zwangerschapsyoga al vele jaren lang. 

We geven al vele decennia Zwangerschapsyoga binnen de Yogaschool en dat is niet zomaar. Bij grote veranderingen in het leven is hulp wenselijk. Het is verloskundigen opgevallen dat als mensen zwangerschapsyoga bij De Yogaschool volgen, de bevallingen stukken makkelijker verlopen. Verloskundigen verwijzen daarom ook aan ons door. 

Veranderingen

Indien je zwanger bent of deze wens is geboren kun je gerust stellen dat dit gepaard gaat met veel beweging en verandering voor alle leden van het (nieuwe) gezin. Mogelijk ontstaan er vragen waar je nog niet eerder zo bij stil hebt gestaan. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe zal het gaan? 

Vele gevoelens passeren, variërend van blijdschap, verheuging, onzekerheid, overweldiging en noem maar op. Het is niet direct vanzelfsprekend dat je bij een zwangerschap op een roze wolk zit. Wat we in ieder geval wel kunnen zeggen is dat zwanger zijn en het ontvangen van een kindje een diepgaande transformatie is in het leven. Staan we daar voldoende bij stil?

Een nieuwe generatie

Leren we veel van vorige generaties, onze ouders en voorouders? Heb jij geleerd van je ouders hoe je gezond blijft, fysiek, mentaal en emotioneel? En over de belangrijke fasen in je leven zoals het creëren van nieuw leven? Hebben we daar voldoende aandacht voor tegenwoordig? Of neemt de drukte in de waan van de dag het toch wel vaak over?

De moderne tijd is zeker anders. Er zijn genoeg voor- en nadelen op te noemen. Daar waar het leven vroeger overzichtelijker leek, familie makkelijker bij elkaar terecht kon, zijn er tegenwoordig vele goede medische voorzieningen. Er komt bij elke zwangerschap best veel op de aanstaande ouders af.  

De drukte is behoorlijk toegenomen 

Takenlijsten afwerken, ambities najagen, een te volle planning. Tijd om goed en voedend te koken is er haast niet bij. Het verse voedsel van het land heeft plaatsgemaakt voor vele bewerkte kant en klaar producten in de winkel. En ja, dit heeft aantoonbaar effect op je gezondheid en vruchtbaarheid. 

Het blijkt dat we ons steeds drukker voelen. De gemiddelde mens wil en moet veel van zichzelf, de maatschappelijke tendens is veel actie en ambitie. Dat geeft drukte. Het moderne leven ontwikkelt zich nu eenmaal en dat hoort ook zo, echter tegelijkertijd lijkt de eenvoud daarin soms verloren te gaan. Tja, wat heeft dat nu allemaal met de zwangerschap te maken, hoor ik je denken? Lees maar eens verder.  

Een goede verbinding hebben met het lichaam en deze ook behouden. Jouw lichaam geeft signalen af. Als het goed gaat dan valt dit eigenlijk niet eens op, pas als er klachten ontstaan gaat de aandacht daar naartoe, bedoeld om je te vertellen dat er iets aan de hand is. Deze signalen zijn bedoeld om jouw de informatie te geven dat er iets scheef gaat. Als je ernaar luistert dan heb je de mogelijkheid om bij te sturen richting herstel voor jou en ook voor de nieuwe generatie. 

Door een zwangerschap ga je naar binnen keren

Een zwangerschap is HET moment om meer naar binnen te keren. Jezelf beter te verbinden met het lichaam en te luisteren naar de signalen. Als je in de moestuin een zaadje plant, dan doe je dit in een vruchtbare bodem met zorg en aandacht. Jouw lichaam is deze vruchtbare bodem. En we kunnen veel doen qua voeding en leefstijl om de vruchtbaarheid en gezondheid te bevorderen. Om de juiste omgeving te creëren waarin het zaadje goed ontvangen kan worden. 

We hebben zeker niet alles 100% in de hand, maar we hebben als mens invloed, zowel met een positief als ook een negatief effect.  Dat is soms wat confronterend en tegelijkertijd natuurlijk heel goed nieuws. Er is veel te leren in deze mooie fase van het leven. Zwanger zijn, het komt ook maar een paar keer voor in een mensenleven en de eerste zwangerschap is direct de indrukwekkendste omdat je zoveel nieuwe indrukken krijgt en veel gaat leren.  

De weg naar een gezond en gelukkige leven vele generaties lang

Uiteindelijk wil iedereen gewoonweg gezond en gelukkig zijn toch? Het helpt om hier prioriteit van te maken. Voor jouw (toekomstige) kindje is het belangrijk. Een fijne omgeving om in op te groeien vinden we allen belangrijk en dat begint al heel vroeg natuurlijk, in de buik. In de buik sta jij al letterlijk en figuurlijk in verbinding met je kindje. Je voorziet je kindje van voeding om te kunnen groeien en te kunnen ontwikkelen en wat denk je van gevoelens en gedachten. Zou je kindje dit ook meekrijgen? 

Zeker, je ongeboren baby is deel van je lichaam geworden op nogal wat niveaus. Dat is best wel bijzonder. Betekent dit dat we heel krampachtig moeten worden bij alles wat we doen, voelen en denken? Nee, zeker niet. Echter, steeds een stukje meer bewustwording helpt natuurlijk wel. Op het moment dat je vertraagt en met aandacht bij je zwangerschap(wens) bent. Dan ontstaat er letterlijk ruimte om te zien en te voelen wat je nodig hebt, voor een gezonde zwangerschap en daarna als ouders. 

Yogabeoefening is een verrijking 

Misschien ben je al een yogabeoefenaar en heb je gemerkt dat yogabeoefening een verrijking is van je leven. Je komt weer terug bij de oorspronkelijke eenvoud. De beoefening van Yoga zorgt ervoor dat je snel en beter op alle gebieden in je leven meer harmonie gaat ervaren. Je lichaam wordt sterker, soepeler en gezonder. 

Eventuele pijntjes of klachten nemen af. Door de beoefening van concentratie en meditatie zal je meer rust en helderheid krijgen. Je leven wordt overzichtelijker en je zult minder druk en stress gaan ervaren. Waar velen op zoek zijn om het geluk buiten zich te vinden, ga je door de beoefening van ware Yoga naar binnen, de plek waar dit geluk altijd al aanwezig was. De Yogaschool bestaat 28 jaar en laat een enorm effect zien in het verbeteren van welzijn, meer dan 90% van onze leden verklaren dat het leven er positiever is gaan uitzien.  

Zwangerschapsyoga is erg goed tijdens de zwangerschap en biedt ook een goede voorbereiding op je bevalling. Je leert de kracht van rust en kalmte voor je te laten werken. In het nu te zijn en je te verbinden met jezelf en je kindje. Maar wat houdt dit precies in en hoe doe je dat? Daar hebben we een mooie blog over geschreven.

Ayurvedische behandelingen

Op gebied van zwangerschap kan Ayurveda een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de gezondheid van zowel de moeder als het ongeboren kind. Het streven is steeds dat de volgende generatie de voorgaande overtreft, zowel op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Deze voorbereiding is prachtig en draagt bij aan een gezonde zwangerschap en postnatale periode. 

Een zwangerschap wordt binnen de ayurveda gezien als een belangrijke levensfase, geen aandoening, dat is een belangrijk verschil. Zwangerschapsklachten en complicaties en/of vruchtbaarheidsklachten zijn dan ook zeker niet vanzelfsprekend, dit wijst veelal op een disbalans. De kunst is om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen, zodat de kans op een gezonde zwangerschap vergroot wordt en de kans op complicaties zo klein mogelijk is.  

Hieronder enkele algemene tips ter ondersteuning van de zwangerschap: 

  • Zorg dat je vitaal en zo gezond als mogelijk de zwangerschap ingaat.  
  • Vermijd stress en negatieve indrukken. Luister naar mooie verhalen, muziek en verzamel fijne mensen om je heen. 
  • Vermijd zware fysieke inspanning en sporten. Yogabeoefening en rustig wandelen is wel zeer geschikt. Overleg wel met de yogadocent over geschikte oefeningen.   
  • Luister naar je lichaam. De zwangerschap is een unieke ervaring voor iedere vrouw. Accepteer de veranderingen van je lichaam. Mag je zwanger zijn van jezelf? Geef toe aan vermoeidheid door te rusten of een ontspanningsoefening. Bewaak een goede nachtrust.  
  • Eet evenwichtige voeding dat rijk is aan voedingsstoffen. Vers, biologisch/biodynamisch en seizoensgebonden is al een hele mooie richtlijn. Vermijd bewerkt voedsel, scherpe kruiden en junkfood. De zwangerschap is geen tijd om af te vallen, ook niet bij overgewicht. 
  • Regelmatige massage vanaf het 2e trimester met natuurlijke oliën helpen bij het ontspannen en het voeden van je lichaam. Er mag geen harde druk gegeven worden. Ook zeer geschikt voor herstel na de bevalling.
  • Verdiep jezelf eens rondom zwangerschap, borstvoeding en ouderschap door te praten met anderen, te lezen of een inspirerende workshop te bezoeken. 
  • Onthoud dat iedere zwangerschap anders is. Wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Raadpleeg daarom altijd een bekwame ayurvedisch therapeut of arts voordat je wijzigingen aanbrengt in je voeding en leefstijl tijdens de zwangerschap. Je krijgt dan persoonlijk advies afgestemd op je individuele behoeften. 

De Yogaschool geeft 4 wekelijkse lessen zwangerschapsyoga 

Zwangerschapsyoga biedt een goede basis voor de bevalling. Zwangerschap is een periode van groei, niet alleen voor het kindje in je buik, maar ook voor jou en je partner. Je kunt hierin van alles tegenkomen: geluk, verrassing, liefde, vertedering, verbazing, maar ook bijvoorbeeld vermoeidheid, vragen, onzekerheid, acceptatie. Onze lessen zwangerschapsyoga begeleiden je in dit groeiproces en geven je de mogelijkheid om al deze facetten te onderzoeken en te leren begrijpen.

De zwangerschapsyogalessen worden gegeven door Marijke en Katya en Elke en Mascha. Allen ouders en zij hebben ervaren hoe goed de lessen zijn. Daarom zijn ze er ook zo enthousiast over. Marijke geeft meer dan 20 jaar les.   

Tijdens onze lessen maak je voornamelijk kennis met de eerste vijf stappen van Yoga. Deze helpen jou om tot zelfinzicht te komen, bewuster deel te nemen aan het proces van zwangerschap en de bevalling. Een belangrijk doel is om meer te kunnen genieten van deze mooie fase. Je leert het nieuwe leven in wording beter te begrijpen en te ondersteunen in zijn behoeftes. Moge de Yogaleer een solide basis vormen voor jou, het kindje en jullie gezin. Wij wensen iedere zwangere, partner en het ongeborene de hoogste vreugde en het diepste geluk toe dat een bevalling kan schenken.

Nazorg door Moederschap en balans

Wij vinden ook de nazorg belangrijk en bieden daarom ook yogalessen aan specifiek voor moeders na de bevalling. Deze Yogalessen voor moeders zijn er in de eerste plaats dan ook voor jou, echt voor jezelf. 

De yogahoudingen en de gerichte ontspannings- en concentratieoefeningen helpen in het verhogen van de vitaliteit en het herstel na bevalling, zwangerschap en/of het kersverse ouderschap. Door steeds opnieuw bij je eigen basis terug te keren, kun je vanuit meer vertrouwen reageren met wat er op je pad komt; En is er sneller een herstel mogelijk in de richting van balans. En daar profiteren ook je kindje, en de eventuele andere leden van je gezin, van mee. Want hoe beter het met jou gaat hoe beter het in het gezin gaat. Deze lessen worden gegeven door Elke die psycholoog is naast yogalerares.  

Babymassage

Het is ook mogelijk om massages aan te vragen tijdens de zwangerschap vanaf het 2e trimester en na de bevalling. Babymassage workshops geven we ook, Mascha geeft deze. Daarnaast begeleiden we ook vrouwen met een kinderwens, tijdens de zwangerschap en naderhand middels consulten en adviezen op maat. Dat kan bij Katya. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig