Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.
Het is een weg naar levenskunst.
Rust en Ruimte
En wat nou als je het gewoon niet stil krijgt?
Veel mensen vinden het moeilijk om rust en ruimte te ervaren. Onze samenleving is best veeleisend. De meeste mensen zijn druk en moeten gewoon veel van zichzelf of van hun omgeving. En als je dan, vanuit een verlangen naar meer rust en ruimte in je leven, besluit om yoga te gaan beoefenen, dan leer je allerlei technieken om te verstillen. Maar toch gaat dat in het begin niet vanzelf.
Asana en Pranayama spelen een belangrijke rol in de voorbereiding naar verstilling. Meer aandacht voor het lichaam en leren om bewuster te voelen en beter naar jezelf te luisteren zijn belangrijke stappen. Je gaat je vitaler voelen en dat op zich geeft al meer ruimte. Toch zien we met regelmaat dat zeker beginnende leerlingen “het gewoon niet stil krijgen”. Ze doen trouw wat we ze leren, ze doen met regelmaat Asana- en meditatieoefeningen, maar eenmaal op dat kussentje aangeland blijkt toch steeds weer dat er allerlei afleiding en dus mentale activiteit is, die de ervaring van rust en ruimte in de weg staat.
Als je daar last van hebt, dan is het dus kennelijk zo dat jouw dagelijks leven zoveel mentale activiteit bij je opwekt, dat het je niet lukt om dat binnen en redelijke termijn uit te laten doven als je stilte zoekt. En als je dat chronisch hebt, dan kan dat op termijn schadelijk voor je zijn. Stress en vermoeidheid worden dan langzaam maar zeker een ‘normaal’ gevoel. En dat heeft op lange termijn gevolgen voor je gezondheid. Als je dus ervaart dat je structureel druk bent in je hoofd is het voor jou van groot belang om daarin rust en ruimte te vinden.
Natuurlijk is het dan belangrijk dat je regelmatig blijft oefenen. Meer ritme en regelmaat geeft al een bepaalde rust. Maar besef dat structurele onrust vooral een teken is dat je de Yamas en de Niyamas in jouw dagelijks leven onvoldoende in acht neemt. Natuurlijk vormen de eerste twee Yamas (Geweldloosheid en Eerlijkheid) al een hele goede basis voor meer harmonie in je leven. Maar op weg naar verdieping van Rust en Ruimte is vooral het bewust doorleven van de Niyamas vaan groot belang.
Mentale onrust is het gevolg van het feit dat jij voorkeuren en afkeuren hebt ontwikkeld. Je bent druk in je hoofd omdat niet alles gaat zoals jij wilt. Zuiverheid (Saucha) is de oefening waarin je bewust wordt van jouw oordelen. Als jij steeds angst of frustratie voelt, omdat het leven niet gaat zoals je wilt, dan is dat een permanente bron van gedachten. Probeer zuiverder te worden. Wordt je bewust van het feit dat je oordeelt en probeer de nadelen in jouw voorkeuren te zien en de voordelen in jouw afkeuren. Probeer jouw oordeel (en dat van anderen!) te relativeren. Het is allemaal een kwestie van perspectief. Wat jij onwenselijk vindt is voor een ander geweldig. Probeer dat in te zien. Dat geeft je een gezonde vorm van afstand waardoor je alles beter overziet.
En als het beter lukt om je oordelen te relativeren, dan wordt het ook makkelijker om Tevredenheid (Santoscha) te vinden in je leven zoals het is. Je gaat vanuit Zuiverheid steeds helderder inzien dat jouw leven echt nog niet zo verkeerd is. Je gaat zelfs zien dat tegenslagen leerzaam kunnen zijn. Dat geeft direct meer rust. En dan ga je steeds meer beseffen dat die tevredenheid eigenlijk een heel natuurlijke houding voor je is.
Als je dat gevoel van tevredenheid en relativering wat langer weet vast te houden ga je vanzelf beseffen dat je zelfs best met minder tevreden zou kunnen zijn. Je ontwikkelt de kwaliteit van Soberheid (Tapas). Dan komt ook vanzelf de vraag: “Maar wat vind ik dan nog wel echt belangrijk?” Zelfstudie (Svadyaya) geeft je het antwoord. Je gaat beter naar jezelf luisteren. Je gaat vaker nee zeggen tegen zaken die je eigenlijk niet echt belangrijk vindt. Je wordt selectiever en Zelfstudie wordt je belangrijkste kompas. Hart en hoofd komen steeds meer in 1 lijn. Je wordt authentieker. En dat is het fundament van natuurlijke rust en ruimte.
En dan wordt het voor jou steeds duidelijker wat jouw ware aard is. Jouw zielsverlangen wordt steeds helderder. En je gaat steeds meer beseffen dat je onderdeel bent van een groter geheel. Je ziet dat al het leven verbonden is en dat je eigenlijk veel energie verliest door je te verzetten tegen de grote stroom van het leven. Je beseft dat je veel makkelijker leeft als jij je leven ten dienste stelt van dat grote geheel. Als jij steeds bewuster gaat bijdragen aan het Leven zoals het is, vanuit jouw unieke talenten en omstandigheden, dan wordt Overgave (Ishvara Pranidhana) steeds meer jouw leidraad.
En dan ga je steeds meer Rust en Ruimte, steeds meer vrede en liefde ervaren. Net zo lang tot je beseft dat dit gevoel van Vrede en Liefde jouw natuurlijke staat is. Dan ga je beseffen dat je alleen maar naar binnen hoeft te keren om dat te ervaren.
Het mooie is dat je de hele dag door, in alles wat je doet, deze oefening kunt doen. Regelmatige meditatie maakt het makkelijker om de herkenning van het gevoel van verbondenheid vast te houden. Maar als dat in eerste instantie niet lukt, dan is de mentale ontwikkeling van dagelijks besef van zuiverheid, tevredenheid en verbondenheid in al jouw handelingen de mooiste oefening die je kunt doen. En vergeet daarbij natuurlijk de Yamas niet. Geweldloosheid en eerlijkheid vormen de basis. Vraag je steeds eerlijk af hoe je minder schade kunt doen naar jezelf en naar anderen. Probeer steeds uitdrukking te geven aan jouw besef van verbondenheid en Rust en Ruimte zullen van nature tot je komen.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.
Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.