blogs

Jouw eerlijkste vraag

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Wat is jouw eerlijkste vraag?

Waar moet je beginnen met eerlijkheid?

Om maar met de deur in huis te vallen: We spelen allemaal in meer of mindere mate een rol. We zoeken gedurende ons leven steeds naar manieren om onze verlangens te realiseren en onze angsten te vermijden. We nemen een rol aan, waarvan we het gevoel hebben dat die ons in dat proces het meeste zekerheid op succes verschaft. En wat succes precies is…? Ook dat is maar een overtuiging. De rol die we spelen noemen we onze persoonlijkheid. De een wordt een zorgzame moeder of verpleegster of onderwijzer, de ander wordt een succesvolle manager of activiste. Op zich is dat geen probleem. Als die rol een bewust aangenomen rol is en we beseffen ons dat we die rol spelen, dan is er nog niet zoveel aan de hand. Pas als we gaan geloven dat we die rol “zijn” ontstaan er moeilijkheden.

“Zo ben ik nou eenmaal” is misschien wel de meest blokkerende gedachte die je kunt ontwikkelen. Het stopt alle leerprocessen. Dan is een crisis in de maak, want de omstandigheden veranderen doorlopend en als jij jezelf vast probeert te zetten in een rol en niet in staat bent die rol te herzien aan de hand van veranderingen in jezelf en om je heen, dan pleeg je verzet tegen de natuurlijke krachten van aanpassing en herstel van evenwicht, net zolang tot je ontdekt dat die krachten sterker zijn dan jij. Dan ontstaat er ruimte voor overgave.

De eerste stap naar eerlijkheid is dus dat je gaat beseffen en erkennen dat jouw persoonlijkheid een onderbewust ontwikkelde verzameling van eigenschappen is. Het is jouw overlevingsstrategie. Het is jouw route naar succes, volgens jouw definitie van succes. De tweede stap is dat je vanuit de innerlijke waarnemer in jezelf die rol gaat onderzoeken, om te zien of aanpassingen zouden kunnen bijdragen aan meer harmonie in je leven. Daarbij speelt 1 vraag de hoofdrol: 

Gaat het moeiteloos?

Kost het je moeite om jouw rol te spelen, jouw persoonlijkheid in stand te houden of niet? Dat is de meest eerlijke vraag die jij jezelf kunt stellen en het antwoord gaat niemand wat aan behalve jou. Als je merkt dat je moe bent, of pijn hebt, of andere klachten, dan kost het kennelijk moeite. Je doet meer je best dan je eigenlijk op lange termijn vol kunt houden. Jouw lichaam liegt nooit. Dan is het dus van belang dat jij stap voor stap op een zo natuurlijk mogelijke manier die rol gaat bijstellen, zodat het je minder moeite kost, want je moet het nog je hele leven volhouden…

Zelfkennis is de enige weg uit dit vraagstuk. Blijf steeds eerlijk naar jezelf en blijf steeds onderzoeken waar je energie van krijgt (bezieling) en wat je energie kost (persoonlijkheid). Zodra je merkt dat je energie verliest, hoe subtiel ook, dan weet je dat je een rol aanneemt die niet echt bij je past. Wordt dan niet boos of teleurgesteld in jezelf. Het is gewoon informatie waar je iets mee kunt. Blijf helder nadenken. Doe niets hals over kop. Te snelle veranderingen zijn gewelddadig. Werk er langzaam maar zeker naartoe dat je steeds minder een rol hoeft te spelen, zodat er steeds meer ruimte ontstaat voor jouw ware aard. Zorg dat je steeds meer jouw leven baseert op jouw natuurlijke talenten. Dan verschijnt langzaam maar zeker jouw zielsverlangen op het toneel van het leven en jouw Ziel weet allang hoe het is om te ZIJN, die heeft geen rol nodig. Die is tijdloos en volstrekt helder. Hoe meer ruimte je durft te geven aan die helderheid, aan die onvoorwaardelijkheid, hoe vrijer je bent en minder je een rol hoeft te spelen. Dan ontwikkel je authenticiteit. Dat is een kwaliteit die we intuïtief bewonderen in mensen, omdat we diep in onszelf aanvoelen dat dit het WARE LEVEN is.

Keer dus steeds weer naar binnen en luister naar jouw innerlijke stem, de stem van de stilte. Dan besef je weer dat je al geaccepteerd bent, dat je altijd geliefd bent. Voorwaarden van anderen spelen daarin geen enkele rol. Dat lijkt maar zo. Liefde kent geen voorwaarden. JIJ BENT. De kosmos heeft je het leven gegeven. Het is jouw leven en jij bent de enige die kiest hoe jij het invult. Hoe dichter je bij jouw ware aard blijft, hoe beter je naar je hart luistert, hoe minder moeite het kost.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig