Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.
Het is een weg naar levenskunst.
Een leugentje om bestwil
Dat bestaat dus niet…
De tweede aanwijzing in De Yogaleer (na geweldloosheid) is waarheidlievendheid, niet liegen. We hebben dat vaker uitgelegd, maar toch nog maar even ter verduidelijking; die aanwijzingen (De Yamas en Niyamas) zijn geen morele prediking. Het is volledig aan jezelf of jij je er aan houdt of niet, maar er zit wel wijsheid in de aanwijzingen. Ze beschrijven hele fundamentele karmische processen, relaties van oorzaak en gevolg.
Zo is het ook met de aanwijzing om niet te liegen. Liegen heeft 3 échte nadelen:
-
Het maakt jouw leven ingewikkeld, je moet immers meerdere versies van jouw werkelijkheid gaan bijhouden.
-
Het schaadt het vertrouwen dat mensen in je hebben.
-
Het stelt de noodzaak uit om een probleem in jouw werkelijkheid op te lossen. Er is kennelijk iets dat het daglicht niet verdraagt. Dat zou je beter kunnen oplossen maar door te liegen, door het verborgen te houden, stel je de noodzaak nog even uit om het echt aan te pakken.
Soms heb je het gevoel dat de waarheid meer schade op zou leveren dan de leugen. Dit kan aan de orde zijn als je bijvoorbeeld bang bent dat de waarheid kwetsend voor iemand zou kunnen zijn. Uit beleefdheid liegen we heel wat af… Het kan ook zijn dat het over iets relatief kleins gaat en je een onderwerp niet onnodig groot wilt maken. In dat soort gevallen hebben we de neiging om te spreken van een leugentje om bestwil. En dat zal wel niet zo’n kwaad kunnen toch? Of toch wel?
Er is in wezen geen verschil, de 3 bovenstaande nadelen zijn ook van toepassing op kleine leugens. We noemen ze alleen klein, omdat de gevolgen minder heftig zijn. De vraag is dan een beetje: hoe ver moet je gaan? Hoe streng moet je voor jezelf zijn? Eigenlijk geldt dat bij de toepassing van alle Yamas en Niyamas.
En het antwoord is simpel: Het doel van Yoga is vrijheid door bewustwording. Er schuilt geen vrijheid in streng zijn voor jezelf. Dat is geen bewustwording. Streng zijn voor jezelf is het verdringen van een angst of een verlangen en als je dat doet, zal dat steeds hardnekkiger bij je terugkomen. Bewustwording is het overwinnen van een angst of verlangen. Je lost de angst of het verlangen écht op door de consequenties ervan bewust te doorleven. En dan zul je zien dat je op een gegeven moment niet meer wilt liegen, ja zelfs niet meer kunt liegen, omdat je volledig doordrongen bent door de consequenties ervan. Het voelt voor jou gewoon zo negatief om dat te doen, dat je het écht niet meer wilt of kunt.
De sleutel voor het werkelijk verankeren van de Yamas en de Niyamas in jouw leven zit in het leren voelen van de consequenties van jouw gedrag op jouw eigen gevoelsleven en gedachtewereld. Als jij bewust ervaart dat het slecht voelt om te liegen, dat je er onrustig van wordt, dan stop je ermee.
Dan rest nog de vraag waarom je er eigenlijk onrustig van wordt. De 3 bovengenoemde nadelige effecten van liegen zijn verstandelijk, maar waarom ga jij je slecht voelen als je liegt? Dat komt omdat er uiteindelijk diep in jouw onderbewustzijn maar één verlangen en ook maar één angst is. Je verlangt intens naar verbondenheid, naar éénwording en je bent “als de dood” voor afgescheidenheid. Want eenheid is onze natuurlijke staat van vrede en vrijheid en afgescheidenheid is de bron van onze pijn.
Liegen is een afscheidende handeling, of dat nou een grote of een kleine leugen is. Je sluit iemand anders af van de waarheid. Je ontneemt iemand (en jezelf) een leerkans. Je ontneemt iemand de mogelijkheid van verbondenheid. Je had de pijn samen kunnen delen, dat had je nader tot elkaar gebracht. Als je steeds de waarheid spreekt met de intentie tot verbondenheid, kan die waarheid nooit kwetsend zijn en dan is een leugen(tje) uit beleefdheid ook nooit nodig.
Als yogabeoefenaar probeer je zelf steeds op een subtieler niveau deze krachten bewust te doorleven en er in de praktijk “mee te spelen”. Dus als je de volgende keer de neiging voelt tot een leugentje om bestwil, probeer dat dan eens om te buigen tot een bewuste toenadering. Deel je gevoel met de ander in alle oprechtheid en vanuit de overduidelijke intentie om dichter bij die ander te komen. Probeer samen met je vriend(in) te lachen om het feit dat jij dat nieuwe kapsel eigenlijk niet mooi vindt en nu al 3 keer hebt gezegd dat je het hééél mooi vond. Besef dat het alleen maar jouw mening is tegenover de ander. Misschien zou jij het voor jezelf niet willen, maar kun je zien dat het goed is voor de ander. Zoek steeds weer de verbondenheid. Herken het goede in de poging van de ander. Beleefdheid is afscheiding, eerlijkheid is verbondenheid. Liefde is waarheid.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.
Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.