Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
De blog van vorige week ging over het verlangen naar zingeving die zo veel mensen voelen. Deze week kijken we naar de tegenpool. Hoe komt het toch dat zoveel mensen energie verliezen aan onzin?
Laten we dan eerst vaststellen wat onzin is vanuit het perspectief van de Raja Yoga beoefenaar. Onzin is energie besteden aan de herhaling van prettige prikkels waarvan je weet dat ze slechts tijdelijke voldoening geven óf energie besteden aan het uitstellen van pijnlijke prikkels waarvan je weet dat ze onvermijdelijk zijn. Dit soort energieverlies kennen we in vele vormen. Shoppen, snoepen, drinken, feestjes aflopen en allerlei aanverwante groepsactiviteiten. Het zijn allemaal voorbeelden, maar je kunt er vast nog wel een paar bij bedenken. Het is vaak de jacht naar prettige prikkels die je afleidt ondanks het feit dat je weet dat het bezit van de zaak het eind van het vermaak is. Toch is het aan de orde van de dag. Hoe komt dat toch? Wat is de bron van begeerte?
Als je voldoende zelfstudie doet door regelmatig te mediteren, dan zie je een belangrijk patroon: iedere jacht naar de vervulling van een begeerte is een poging om iets aan jezelf toe te voegen omdat je onzeker bent over jezelf óf het is een poging om je af te leiden van dat gevoel van onvrede. Het zijn gedachten als “als ik dit of dat heb, of zus en zo bereikt hebt, dan gaan mensen me serieus nemen” en eigenlijk bedoel je natuurlijk “dan ga ik mezelf serieus nemen”. Maar je ziet het ook in de ongezonde gewoontes die veel mensen hebben: “even een momentje voor jezelf” heeft vaak iets te maken met kopjes koffie en gebak of andere vormen van genot waarvan je eigenlijk wel weet dat het niet zo goed voor je is. Waarom heb je het nodig en hoe kom je daar nou los van?
Een negatief oordeel over jezelf is meestal al vroeg in je leven ontstaan. Je ouders hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Meestal bedoelden ze dat goed, maar het pakt niet altijd zo uit. Als ouders hoge verwachtingen hebben van hun kind, dan probeert dat kind daaraan te voldoen, ook als die verwachtingen volstrekt onrealistisch zijn. Dat kan je lang achtervolgen en dat sluimerende gevoel van onvrede vertaalt zich naar een begeertevol leven. Daardoor verlies je het contact met je ware aard. Zodra jij rust neemt en je aandacht weer meer naar binnen richt en het gebrek aan realiteit én de goede intenties erachter gaat zien, dan kun je weer relativeren. Dan ga je zien dat je gewoon je best doet en dat je fijn gezelschap voor anderen bent. Dan groeit je zelfwaardering en dan luwt die brandende begeerte vanzelf. Besef ook dat begeerte sterk visueel gevoed wordt. Die telefoon van je is een begeertemachine en er is een miljardenindustrie omheen gebouwd om je gevangen te houden. Bescherm jezelf daartegen. Neem er afstand van. Het is allemaal onzin.
Door al die onzin in je leven los te laten ontstaat er meer ruimte voor verbinding met je ware aard. Meer rust en ruimte helpt je onmiddellijk. Je krijgt meer overzicht, gaat bewustere keuzes maken, minder energie verspillen en je hebt dus meer energie over voor de zaken die er wel toe doen. Er komt meer ruimte voor liefde en vrijheid in je leven. Dan kom je in een opgaande spiraal van meer energie, minder begeerte, meer verbinding, positiever zelfbeeld, minder bewijsdrang en meer tevredenheid. Je hebt elke dag de keuze: een uur op je telefoon of een uur op je mat en kussen. Pas gewoon netjes de Yamas en de Niyamas toe in alles wat je doet, dan kom je er vanzelf. De Sutra’s wijzen de weg.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.