blogs

De Yamas – wat weiger je eigenlijk?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

  

De Yamas – wat weiger je eigenlijk?

Wat is de essentie van de Yamas

 

De 5 Yamas die het fundament van Yogabeoefening vormen zijn Geweldloosheid, Waarachtigheid, Niet stelen, beheersing van (seksuele) energie en begeerteloosheid. Het zijn 5 aanwijzingen gericht op zelfbeheersing. De 5 Yamas worden ook wel de 5 weigeringen genoemd. Maar waar komt het nou echt op neer? Wat weiger je eigenlijk?

Als je leert om bewust te voelen wat je de hele dag door meemaakt, dan zal je zien dat je eigenlijk steeds balanceert tussen twee grote krachten in je leven. Enerzijds voel je een sterke behoefte naar verbinding. Je wilt verbondenheid ervaren met de mensen om je heen, maar ook met de natuur, de Kosmos, Het Leven en ga zo maar door. Uiteindelijk zijn alle diepere verlangens terug te herleiden naar een verlangen naar verbondenheid. Elke intense gelukservaring is een realisatie van verbondenheid.

De grote tegenpool is natuurlijk afscheiding. Afscheiding is de oorzaak van lijden.  Zoals alle verlangens zijn terug te voeren op een drang naar verbondenheid, zo zijn alle angsten terug te voeren op een angst voor afgescheidenheid. Onze angst voor leegte, voor alleen zijn, voor onzekerheid, voor er niet bij te horen, voor eenzaamheid zit heel diep. In onze evolutie hebben we heel diep en heel vaak ervaren dat je in verbondenheid meer overlevingskansen hebt. Dus het is niet alleen een diep verlangen, het is ook in ons DNA geprogrammeerd als een heel natuurlijk instinct om steeds de verbondenheid met je omgeving te blijven zoeken.

Jouw hele ervaringsveld beweegt dus tussen de krachten van afscheiding en verbinding. Maar wat gebeurt er nou écht in dat spanningsveld? Waarom neig je naar afscheiding als je zo diep naar verbondenheid verlangt? Die vraag is terug te voeren op het begin van De Yogaleer. Zodra jij iets verlangt en dat betrekt op ‘jezelf’ dan betekent dat dus dat jij een besef van identiteit, van individualiteit moet hebben. En dan heb je dus voor jezelf een beeld gevormd van ‘jou’ ten opzichte van ‘de rest’, jouw omgeving. Daar ontstaat de afscheiding en verlies je de verbinding. Zodra je dat onderscheid hebt gemaakt ontstaat onvermijdelijk ook de mogelijkheid van onbalans en conflict tussen ‘jou’ en ‘de rest’. En hoe meer jij vast komt te zitten in de manifestatiedrang van jouw individu, jouw persoonlijkheid, hoe meer je de neiging krijgt om jouw verlangens en angsten, jouw belangen, los te gaan zien van jouw omgeving. Daardoor drijf je als het ware weg van verbondenheid, net zolang tot jij je die verbondenheid helemaal niet meer herinnert. Dan leef je in afgescheidenheid en dan ontwikkel je de neiging om geweld te plegen (jouw belangen gaan voor de belangen van Het Leven), te liegen, te stelen, energie te verspillen en verslaafd te raken aan jouw begeertes, want de behoefte aan bevestiging van jouw persoonlijkheid is onverzadigbaar. Jouw persoonlijkheid gedraagt zich als vuur. Vuur geeft weliswaar warmte (manifestatie), maar is volledig afhankelijk van zijn omgeving. Zonder brandstof geen vuur, maar hoe meer brandstof hoe hoger het vuur. Die grenzeloosheid van vuur maakt het afhankelijk (en dus niet vrij) en maakt ook dat vuur altijd tot zijn eigen vernietiging leidt, want ooit is de brandstof op.

Het doel van Yogabeoefening is vrijheid door de ontwikkeling van onderscheidingsvermogen. Om een duurzame weg naar vrijheid voor jezelf te ontwikkelen zal je dus moeten leren om dat vuur in jezelf te beheersen. De Yamas leren je om dat vuur in jou duurzaam te maken. Ze leren je om een uitslaande brand ten koste van jezelf en de omgeving te vermijden en een mooi gebalanceerd vuur te maken dat precies de juiste hoeveelheid brandstof gebruikt om blijvend voldoende warmte te geven. Daardoor wordt het vuur in jou een instrument voor verbondenheid. Je weigert je te richten op afscheiding en het leed wat daaruit voortkomt.

De Yamas leren je om in een doorlopend proces steeds hierop te blijven oefenen. Je leert om steeds bewuster te voelen wat je echte drijfveren zijn en je leert steeds subtieler de neiging tot persoonlijke manifestatie in jezelf en in anderen om je heen te herkennen en je gaat steeds bewuster de beperkte en tijdelijke uitwerking van die neiging inzien. Daardoor ga je steeds standvastiger en duurzamer kiezen voor de weg van verbinding, je wordt steeds standvastiger in de weigering van afgescheidenheid. Dat is de weg van natuurlijke harmonie die zorgt voor een steeds grotere verbinding .

Veel succes. 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Apocalyps

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Zoeken naar zin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Eerst geloven dan zien

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig