blogs

Keuzestress

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Keuzestress

En de diepere waarde van Asana en Pranayama

 

Keuzestress is van alle tijden. Het is moeilijk om keuzes te maken uit alle mogelijkheden die er zijn en zodra je iets gekozen hebt komen de twijfels of ‘dat andere’ toch niet beter was geweest… Je brein reageert daarop met cognitieve dissonantie. Je gaat selectief waarnemen, zodat je zoveel mogelijk bevestiging krijgt dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Keuzestress kost energie, zowel voor als na de keuze.

De zintuigen worden de hele dag door bestookt met prikkels. Iedereen vecht om jouw aandacht. De media hebben hier hun hoofdactiviteit van gemaakt. Strategieën om jou tot keuzes aan te zetten zoeken bij jou twee ingangen om je te beïnvloeden: angst en verlangen. Daarom is ‘nieuws’ overwegend negatief en draait reclame meestal om verlangen en alleen om angst als het over ziektes gaat; als het onderwerp echt geen mogelijkheid biedt om een verlangen aan te wakkeren vallen ze alsnog terug op angst.

Hoe kun jij je nou het beste ‘wapenen’ tegen die permanente stroom aan prikkels? Dat begint met het herkennen van een ongemakkelijk gevoel van angst of verlangen in jezelf. Als je steeds weer beelden binnen krijgt van zonovergoten stranden terwijl het al de hele dag regent, dan heb je dat beeld ergens opgepikt. Dan was je dus ontvankelijk voor een boodschap die verlangen aanwakkert. Bij grote uitgaven reageert jouw ratio daarop door het te relativeren, maar verbeelding kan hardnekkig zijn… Bij kleinere uitgaven en bij nieuws gebeurt het de hele dag ongemerkt. Er sluipen angsten en verlangens naar binnen.

Eigenlijk werkt aandacht, besef, bewustzijn heel eenvoudig. Uiteindelijk is maar 1 keuze met 2 opties. Alle andere keuzes die je lijkt te hebben zijn een afgeleide van die ene keuze:

 

Kies je voor verbinding of voor afscheiding?

 

Als je voor verbinding kiest, dan gaat jouw aandacht naar binnen en naar alles wat je koestert. Je gaat bewuster voelen. Door te kunnen genieten van het feit dat je leeft, het feit dat je bent wie je bent, waar je bent en met wie je bent, ontwikkel je standvastigheid in eenvoud en verbondenheid. Dat is de weg naar tevredenheid en die brengt je uiteindelijk naar tijdloze vrede.

Als jouw aandacht naar buiten is gericht, omdat je onvrede voelt en zoekt naar een oplossing voor die onvrede buiten jezelf, dan sta je open voor alles wat jouw zintuigen te bieden hebben. Dan word je ontvankelijk voor de invloed van de buitenwereld. Verlangen wordt dan makkelijk aangewakkerd. Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Dan loop je in de val van tijdelijk plezier, geloof en hoop. Dat is wat veel mensen dagelijks overkomt.

Zodra je onvrede voelt opkomen en de neiging in je zelf herkent om de oplossing buiten jezelf te zoeken, dan weet je nu in welke situatie je terecht gekomen bent. Jouw aandacht is naar buiten getrokken en de prikkels die op je werden afgevuurd hebben jouw gevoel voor onvrede versterkt. Dat heeft je ontvankelijk gemaakt voor het aanwakkeren van angst en verlangen.

In onze lessen leer je elke week weer wat de harmonieuze reactie is op die neergaande spiraal, die zo verleidelijk lijkt. Pak je mat en doe je oefeningen. Ga Asana (en Pranayama) doen als je uit balans bent. Jouw aandacht wordt direct weer naar binnen gebracht, je energie gaat weer stromen. Je wordt vitaler en sterker en alleen daardoor al standvastiger. Maar misschien nog wel belangrijker: je gaat jouw lichaam en jezelf direct weer meer waarderen. Je weet weer wat je belangrijk vindt. Je voelt weer bewust wat al die prikkels met je doen en je kiest bewust de houdingen die de opgebouwde spanning weer los maakt, zodat alles weer stroomt. Dan vloeit de onvrede weg en ontstaat er weer ruimte, letterlijk en figuurlijk. Die ruimte vult zich met waardering en tevredenheid. Je beseft waar dat je niks meer nodig hebt dan 2 vierkante meter en jouw lichaam, om jouw oefeningen te doen. Je weet weer dat je de buitenwereld niet nodig hebt om je goed te voelen. Dan zit je weer op de opgaande spiraal, want innerlijke vrede wakkert jouw verlangen naar innerlijke stilte, harmonie en helderheid aan. Het wakkert jouw verlangen naar verbondenheid en meditatie aan.

Het is maar een dunne lijn waar je op loopt. Wees mild voor jezelf en voor jouw omgeving. Het lijkt soms moeilijk, maar de keuze is uiteindelijk simpel. Kies je voor tijdelijk of voor tijdloos. Blijf ‘ont-moeten’ en ‘her-inneren’, blijf oefenen, dan lukt het je. Yoga is voor iedereen en van alle tijden.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden