blogs

Geen woorden maar daden

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Geen woorden maar daden

Wat ga je anders doen?

Zodra je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling in welke vorm dan ook, dan ontmoet je nieuwe mensen en je gaat zoeken naar mogelijke leraren en andere bronnen van inspiratie. Stap voor stap gaat spiritualiteit daardoor een belangrijkere rol in je leven spelen. Daar is niks zweverigs aan. Het betekent gewoon dat je gaat onderzoeken wat er nog meer in het leven te vinden is voorbij je persoonlijkheid. In dat proces kom je van alles tegen. Het valt niet mee om de waarachtigheid van alles te beoordelen en het is ook niet eenvoudig om in te schatten hoe relevant het voor je is. Er zijn een aantal zaken die je wat houvast kunnen bieden:

  1.  Stel doorleefde kennis centraal. Zoek vooral inspiratie bij mensen die uit eigen ervaring spreken. Inzicht is kennis plus ervaring. Alleen boekenwijsheid is niet de sleutel, alleen ervaring ook niet. Het bewust verwerken van ervaring, daar structuur in aanbrengen en de algemeen geldende kenmerken delen met anderen vraagt zelfreflectie. Mensen die dat proces doorlopen hebben kunnen leerzaam zijn voor anderen. Je kunt makkelijk herkennen of mensen vanuit bewust doorleefde kennis spreken. Ze zijn in staat om complexe vraagstukken eenvoudig uit te leggen en ze kunnen het makkelijk illustreren met voorbeelden.

  2. Vraag jezelf bij het ontvangen van nieuwe kennis of inspiratie steeds af in welk opzicht het je gedrag verandert. Wat ga je van nu af aan anders doen? Als iets nieuws geen invloed heeft op je gedrag, zal het snel overwaaien en zal het ook geen verdere betekenis voor je leven hebben.

Als aan de eerste voorwaarde is voldaan maar je hebt moeite om nieuwe kennis naar je eigen gedrag te vertalen, dan dreig je een kans te missen. Een intelligent mens leert van zijn fouten, maar een wijs mens leert van de ervaring van anderen.

Zodra je het gevoel hebt dat je helderheid ontmoet, als jij je geïnspireerd voelt door een ander, toets het dan op het eerste punt en ga dan actief op zoek naar de vraag hoe je dat kunt vertalen naar een verandering in je eigen gedrag. Dat is de manier om de nieuwe kennis zelf bewust te doorleven en het tot een nieuw inzicht te ontwikkelen. Zet daarin kleine stappen, dan hou je het beheersbaar. Vraag jezelf na elke les af waar je eigen gewoontes wilt bijschaven. Vergelijk jezelf daarbij nooit met anderen, maar met jezelf van gisteren. 

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig